Home Hortipoint Nog geen witte rook voor coöperatie Floriday en Blueroots

Nog geen witte rook voor coöperatie Floriday en Blueroots

0
Nog geen witte rook voor coöperatie Floriday en Blueroots

Onze sector staat voor een aantal grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de stagnerende consumentenbestedingen aan bloemen en planten of aan de effecten van politieke ontwikkelingen, zoals de brexit en de integrale kostenstijging. En dan heb ik het nog niet eens over de druk op de arbeidsmarkt of de maatschappelijke aandacht voor duurzaamheidsonderwerpen binnen onze sector.

Om al deze uitdagingen op een goede manier het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk dat alle sectorgenoten ze zien en er ook aandacht aan geven. Daar ligt de sleutel om met alle betrokkenen in de sector gezamenlijk de juiste antwoorden te vinden. In feite zoals we elkaar eerder hebben mogen vinden met het onderwerp duurzaamheid, onder meer in de vorm van het Floriculture Sustainability Initiative. Ook in logistiek opzicht zijn we goed op weg, met diverse initiatieven vanuit Royal FloraHolland, die zich weer volledig op haar kerntaken richt. Binnen de keten samenwerken aan verbeteringen om kosten in de keten te verlagen, en duurzamere oplossingen te vinden voor transport, handling en verpakking. Daar komen we letterlijk en figuurlijk verder mee.

En wat te denken van marketing. Dankzij een gezamenlijke bestuursrol binnen Bloemenbureau Holland werken kwekers en handel met elkaar samen aan de ontwikkeling van een breed gedragen strategie. En worden vanuit een nieuwe organisatie campagnes  ontwikkeld, die de consument op een sympathieke manier duidelijk maken dat de wereld meer bloemen en planten nodig heeft. Tel daarbij op de geplande bouw van een consumentenbelevingswereld, Floriworld, voor een structurele zichtbaarheid van de ‘why’ van bloemen en planten.

Ook met digitalisering is een begin gemaakt. De introductie van de platforms Blueroots en Floriday bewijzen dat er voldoende aandacht is voor de noodzaak om op dit vlak samen te werken. Er is op dit moment weliswaar nog geen witte rook, maar die gaat er naar mijn overtuiging snel komen. Want alleen samen kunnen we de toekomstige uitdagingen aan, die op ons af komen.

Het begint met aandacht. En daarna samen aan de slag. Ik wens jullie allemaal een kleurrijk begin van het nieuwe jaar, met veel aandacht voor elkaar.

Deze column van Marco van Zijverden staat in het Vakblad voor de Bloemisterij nr. 1 van 2019. Het vakblad compleet digitaal lezen? Kijk op mijnbloemisterij.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties