‘Noodfonds noodzakelijk om sierteelt in leven te houden’

  Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde pleitte vanmiddag nogmaals voor een noodfonds voor de tuinbouw. Hij deed dit in BNR in Bedrijf. „Als er geen noodfonds komt dan komen er veel bedrijven in problemen, tot faillissementen aan toe.”

  Volgens van Schilfgaarde is het steunpakket dat het kabinet heeft bedacht voor de sierteelt absoluut onvoldoende. „Het dekt wel enige kosten zoals met name de loonkosten. Maar als er geen noodfonds komt dan komen veel bedrijven in de problemen tot faillissementen aan toe.” Een noodfonds is noodzakelijk om de sierteeltsector in Nederland in leven te houden.

  De algemeen directeur verwacht dat het kabinet binnenkort ‘ja’ zegt tegen het noodfonds voor de sierteelt. Van Schilfgaarde: „In Den Haag wordt heel zorgvuldig en intensief naar het noodfonds gekeken. Er wordt hard aan gewerkt.” Hij noemde de sierteelt een heel specifieke sector. De productie en productiekosten lopen door en die is niet zomaara te stoppen. Er zijn bovendien 150.000 mensen werkzaam. De sierteelt kende in tegenstelling tot de groente en fruitsector nooit eerder een noodfonds.

  70% minder handel

  Door de coronacrisis is de handel in bloemen en planten via Royal FloraHolland sterk teruggevallen. Normaal worden er in deze tijd zo’n 30 miljoen bloemen en planten verhandeld. Nu is dat 70% minder. De veilinghallen worden nu veel minder intensief gebruikt. Een deel wordt gebruikt voor de opslag van fust en stapelwagens, schetste Van Schilfgaarde.

  Hij gaf verder aan dat de aanvoerregulering die de veiling heeft ingevoerd goed werkt. Op de veiling zelf is er veel minder doordraai. Hij wees er echter op dat de prijsvorming ondanks een betere balans tussen vraag en aanbod wel zo’n 20% lager ligt dan in een normale periode. Een heel groot deel van de productie wordt bovendien nog altijd vernietigd. Dit gebeurt op de kwekerijen zelf. De directe vraag is ook terug gelopen en de thuisverkoop is verwaarloosbaar.

  Hier vind je het interview met Van Schilfgaarde in BNR in Bedrijf.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties