NVWA doorzoekt bedrijf naar illegale middelen buxusmot

  De NVWA heeft donderdag een bedrijf in het zuiden van het land doorzocht in een onderzoek naar de handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf wordt er van verdacht bestrijdingsmiddelen tegen buxusmot te verkopen die in Nederland niet zijn toegelaten.

  Bij de doorzoeking zijn (digitale) administratie en gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

  In Nederland mogen alleen in Nederland goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen worden verkocht en gebruikt. Wanneer dergelijke middelen niet zijn beoordeeld is onbekend of ze gevaarlijk zijn voor de gebruiker of het milieu.

  Sterfte onder mezen

  De laatste tijd zijn er signalen dat middelen die worden gebruikt tegen buxusmot, sterfte hebben veroorzaakt onder vogels zoals mezen. De mezen voeden hun jongen met de rupsen van de buxusmot.

  Het NVWA-onderzoek is gedaan binnen het Fraude Expertise Knooppunt (FEK). Hierin pakken de verantwoordelijke toezichtdivisie van de NVWA en de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (NVWA-IOD) zaken gezamenlijk op. Het onderzoek staat onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties