Officieel landelijk watertekort

  Heel Nederland kampt officieel met een watertekort. Tot nu toe namen de waterschappen op regionaal niveau maatregelen vanwege de droogte, nu wordt dat door het Managementteam Watertekorten (MTW) overgenomen.

  Dit heeft minister Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, betrokken ministeries en de drinkwaterbedrijven werken in dit MTW samen om de verdeling van het water op elkaar af te stemmen.

  Neerslagtekort

  Volgens het KNMI is het neerslagtekort op 2 augustus inmiddels opgelopen naar 282 millimeter. De 15-daagse verwachting geeft aan dat het tekort waarschijnlijk verder oploopt tot 306 mm halverwege augustus.

  Door de droogte staan de natuur en de waterkwaliteit onder druk, botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op, zo schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een persbericht. Daarnaast treft de droogte met name boeren en telers.

  Sproeiverboden
  In delen van Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe gelden al sproeiverboden. Op deze hoge zandgronden kan geen zoet water uit andere gebieden aangevoerd worden. Deze maatregelen blijven daar van kracht. Omdat de droogte nog een tijd aanhoudt, volgen komende weken mogelijk nieuwe maatregelen om het water te verdelen. Binnen het MTW wordt hierover besloten.

  Drinkwater is er genoeg in Nederland, wel wordt iedereen opgeroepen om zuinig te zijn met water op de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds en water niet te verspillen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties