Opnieuw dodelijk slachtoffer door omgevallen boom

  Opnieuw is een wandelaar in een natuurgebied omgekomen door een omvallende boom. Tijdens de storm kwam dinsdag een 43-jarige man uit Groningen om in Dalfsen toen een boom op hem viel. Het is dit jaar in Nederland al het derde slachtoffer als gevolg van een omvallende boom.

  Vorige maand kwam tijdens een storm een wandelaar in het Limburgse Bemelen om het leven toen een boom op hem viel. In januari overleed een 34-jarige vrouw die aan het wandelen was in het Sterrebos bij Slot Zuylen toen een zomereik plotseling omviel.

  De 43-jarige man uit Groningen was met zijn vrouw aan het wandelen aan de Maneweg in de buurt van Oudleusden. Beiden werden bedolven door de omvallende boom en moesten met een shovel worden bevrijd. De vrouw overleefde het ongeval wel.

  Aansprakelijkheid

  In april publiceerde de Volkskrant een uitgebreid artikel over boomkwaliteit en aansprakelijkheid, naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in 2019 op Landgoed Linschoten. De terreineigenaar Stichting Behoud Landgoed Linschoten besloot pas na het ongeluk om jaarlijks boomonderzoek uit te laten voeren.

  Eén van de mogelijke oorzaken die in het artikel worden genoemd, is droogtestress bij de bomen als gevolg van klimaatverandering. Maar ook grillige weersomstandigheden zoals zomerse stormen en stortbuien, kunnen voor meer schade aan bomen zorgen.

  Code geel

  Van de drie dodelijke ongelukken dit jaar zijn er twee storm gerelateerd. Er was in beide gevallen door het KNMI gewaarschuwd voor harde wind. Zo was dinsdag voor het hele land de hele dag code geel afgekondigd. Wat de oorzaak was van het omvallen van zomereik bij Slot Zuylen is nog niet duidelijk. Wel is er een extra onderhoudsplan opgesteld door de terreineigenaar.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties