Telers orchidee gaan voor duurzame aanpak potworm

  Telers van potorchidee zijn positief over een plan voor een duurzame aanpak van potworm in hun teelt. De ambitie is onder meer dat telers per 1 januari 2019 een MPS Productproof certificering hebben.

  Tijdens een bijeenkomst op donderdag 28 juni bleek uit een peiling dat 95% van de ongeveer 55 aanwezige telers positief is over een plan dat insteekt op een duurzame aanpak van de potworm. Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland presenteerde het plan dat telers en adviseurs samen hebben opgesteld. De landelijke gewascommissie potorchidee en de gewascoöperatie potorchidee gaan het plan trekken.

  Potworm is al jaren een groot probleem in de teelt van potorchidee. De mate van aantasting verschilt per cultivar en kwekerij, maar kan in de teelt van phalaenopsis (230 ha in Nederland) oplopen tot tientallen miljoenen euro’s schade op jaarbasis.

  MPS Productproof per 1-1-2019

  Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Orchidee Nederland, LTO Glaskracht Nederland, Royal FloraHolland en Rabobank, heeft gesteld dat het belangrijk is dat telers alleen werkzame stoffen en andere oplossingen/middelen gebruiken die wettelijk zijn toegestaan. Telers kunnen dat aantonen middels een MPS Productproof certificering. De ambitie is om die certificering per 1 januari 2019 te behalen. Daarnaast moet in 2022 een pakket aan duurzame maatregelen beschikbaar zijn.

  Met een plan van aanpak wil men de uitgesproken duurzame biologische aanpak van potworm realiseren. Deze belager is al sinds 2005 regelmatig ‘hoofdrolspeler’ in onderzoek, maar adequate oplossingen zijn nog niet gevonden. Wageningen UR onderzoekt momenteel een ‘lok & kill strategie’ met capsules die aaltjes bevatten, aaltjes die potwormen kunnen doden. In het nieuwe plan is gekozen voor een driesporen-aanpak gericht op de korte en lange termijn. Deze worden gelijktijdig ingezet en vullen elkaar aan. De drie sporen zijn onderzoek en kennis en ervaring verzamelen/uitwisselen. Meer info over het plan vindt u hier.  LTO Glaskracht Nederland heeft een dossier Potworm op zijn site met resultaten van onderzoek rond potworm in orchidee, uitgevoerd door Wageningen UR.

  Prioritering van de acties binnen het plan van aanpak gebeurt door de landelijke commissie Potorchidee van LTO Glaskracht Nederland. Er wordt reeds gewerkt aan de begroting en financiering van het plan. Er is ook al samenwerking en overleg met diverse ketenpartijen en onderzoeksinstellingen.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties