Panasonic zoekt Nederlandse partners voor oogstrobot tomaat

  Een delegatie van de Japanse elektronicagigant Panasonic bezocht donderdag 1 februari tomatenteler Schenkeveld in Den Hoorn. Het is onderdeel van de zoektocht van de Japanners naar Nederlandse partners die kunnen helpen om hun oogstrobot voor tomaten verder te ontwikkelen.

  Schenkeveld is lid van Prominent. Het contact tussen deze tomatentelersvereniging en Panasonic kwam onder meer tot stand door verbindingen die Rabobank en RoboValley hebben gelegd. Volgens Maarten Prins, Manager Food & Agri bij Rabobank is robotiseren nodig om voor het versterken van de voorsprong die Nederland nu heeft en het kan bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Rabobank is kroonpartner van het Delftse RoboValley en stimuleert innovatie door onder meer het delen van kennis, financiering en netwerk.

  Oogstrobot voor tomaten

  Panasonic ziet kansen om in arbeidsintensieve sectoren robots in te zetten, met name omdat door vergrijzing van de bevolking minder arbeid beschikbaar zal komen. Diverse pilots in de zorg zijn al in Japan uitgevoerd. Voor de agrarische sector werken zij onder meer aan een oogstrobot. De robot kan inmiddels losse tomaten oogsten zonder ze te beschadigen en kan in een donkere kas werken. De huidige robot is commercieel nog niet interessant, onder meer vanwege het lage oogsttempo van 10 tomaten per minuut. Panasonic investeert de komende jaren om het prototype verder te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is een commercieel interessante robot.

  Door de inzet van kunstmatige intelligentie neemt de accuratesse van de oogstrobot verder toe. Ook ziet de electronicagigant mogelijkheden voor trostomaten en voor andere gewassen, zoals komkommer, paprika en aubergine. De data gaat niet alleen de robot ondersteunen, maar ook de teler. Door de beeldherkenning kan de robot in de toekomst namelijk ook ziekten detecteren en wordt het voorspellen van het toekomstige productie en het ideale oogstmoment eenvoudiger.

  Panasonic nog niet in sierteelt actief

  In de sierteelt heeft Panasonic nog geen pilots met robots uitgevoerd. „Wellicht omdat dit wereldwijd een minder grote sector is dan de groenteteelt. Maar ik weet zeker dat de technieken van Panasonic ook voor de sierteeltsector geschikt zullen zijn. De ontwikkelingen gaan heel snel”, aldus Maarten Prins.

  Donderdag  1 februari sprak Panasonic over de toekomst van robots in de kas met leden van telersvereniging Prominent en afvaardigingen van Economische Zaken, Fresh Information Management Center, TU Delft, RoboValley en Rabobank. In het najaar vertrekt een delegatie vanuit Nederland naar Japan voor een tegenbezoek.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties