Planten en plagen door koud voorjaar drie weken achter op groei vorig jaar

  De kou van de afgelopen maanden heeft een duidelijk effect op de groei en ontwikkeling van planten en plagen. Volgens kennisbureau Delphy lopen deze ontwikkelingen zo’n drie weken achter op vorig jaar, toen het voorjaar droog, zonnig en warm was. Op basis van Delphy’s waarschwingssysteem QMS Boomteelt en verhalen uit de praktijk komt Delphy tot het getal van drie weken.

  Tien jaar geleden is Delphy begonnen met de ontwikkeling van QMS Boomteelt, waarmee aan de hand van modelberekening voorspellingen worden gedaan. Door zo in kaart te brengen hoe de plantengroei zich zal ontwikkelen en wanneer een plaag zich weer begint te verspreiden, kan het moment worden bepaald waarop boomkwekers het beste kunnen beginnen met plaagbestrijding in hun nieuwe gewassen.

  Buxusbladvlo vertraagd

  Eén van de indicatoren dat de natuur in 2021 drie weken achterloopt op het ritme van 2020, is de buxusbladvlo. Dit is één van de eerste plagen die in het voorjaar de kop opsteekt, een deed dat dit jaar drie weken later dan in 2020. „We zien duidelijk dat de natuur achterloopt,” zegt Wilco Doresteijn van Delphy. „Clematis staat bijvoorbeeld pas net boven de grond,” vertelt Dorresteijn.

  Gewassen tekort aan voedingsstoffen

  Naast de buxusbladvlo is de taxuskever volgens Dorresteijn een ander voorbeeld waaraan je de vertraging in de natuur kunt zien. Volgens hem zijn de larven van deze kever nog veel kleiner dan normaal halverwege mei. Maar niet alleen plagen, ook vaste planten hebben last van de kou. „Diverse gewassen hebben gele koppen door een slechte opname van voedingsstoffen door de koude,” vertelt Dorresteijn.

  Foto: Delphy

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties