Plastic netjes van versterkt grasveld vervuilen Leiden

  Bij een opruimactie verzamelden vrijwilligers in Leiden naar eigen zeggen in anderhalf uur meer dan 10.000 plastic netjes. De netjes van tien bij vijf centimeter liggen tussen het gras op de Lammermarkt en langs en in het water van de Rijnsburgersingel. Ze zijn afkomstig van gefundeerd gras dat is aangebracht op de nieuw ingerichte Lammermarkt in het centrum van de stad. Dat meldt de Leidse omroep sleutelstad.

  Eerder stelde de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders over dit zwerfplastic. De gemeente liet de vele duizenden kunststof rasters begin 2017 aanbrengen om de grasmat op het plein te verstevigen. Volgens het college was dat nodig om ervoor te zorgen dat het plein een groene uitstraling heeft en toch ook geschikt is voor evenementen zoals de kermis op drie oktober.

  Afgelopen zomer werden de netjes ook ingegraven langs de waterkant van de Molenwerf. „De Netlon-netjes zorgen voor een hoge stabiliteit en draagkracht van de grasmat”, aldus wethouder Ashley North in de beantwoording van de vragen van de Partij voor de Dieren.

  De gemeente denkt dat de netjes op zich doen waarvoor ze gemaakt zijn. Wel zijn er bij het aanbrengen ook netjes in de omgeving verspreid en in het water terechtgekomen. „Inmiddels is er een schoonmaakactie geweest, helaas hebben wij moeten constateren dat nog niet alle netjes zijn opgeruimd. De aannemer is hier op aangesproken en zal de netjes in de omgeving en in het water nogmaals opruimen en tweewekelijks op los geraakte netjes controleren”, aldus het college.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties