Hortipoint Praktijktesten veelbelovend: chrysantenstek plugt in

  Praktijktesten veelbelovend: chrysantenstek plugt in

  0

  De komst van een plantmachine voor lisianthusstek in pluggen geeft de opkweek van chrysanten een nieuwe dimensie. Het is nog te vroeg om de aloude perspot vaarwel te zeggen, maar de voordelen van pluggen komen dichterbij nu het planten technisch gezien geen belemmering meer lijkt te hebben. De eerste praktijkproeven zijn veelbelovend.

  Een chrysantstek in een plug groeit na het poten in de vollegrond vlotter door dan een stek die in een perskluit is beworteld. Dat verschil is snel verklaarbaar: de plug gaat de grond in en de perskluit blijft bijna volledig op de grond bij het poten. De verbeterde aansluiting met de vollegrond zorgt ervoor dat wortels veel minder snel uitdrogen en afsterven. Zwakteschimmels als pythium zullen daardoor minder snel toeslaan en dat voordeel is zeer welkom in de chrysantenteelt sinds het belangrijkste wapen tegen deze kwaal, het middel Aaterra, geen toelating meer heeft.

  Praktijkproeven
  In de eerste praktijkproeven met chrysanten in pluggen blijkt dat het gewas vanaf de start zwaarder en compacter uitgroeit. Uiteindelijk is er winst in teeltsnelheid, takgewicht en reactietijd te behalen. Naast besparing op fungiciden zijn er kansen voor besparing op remstof in de teelt.
  Maar er zijn ook nadelen aan de plug, vooral diens hogere prijs en benodigde logistieke

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  Hans Neefjes
  Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar