Restwarmte spuitgietmachines voor phalaenopsiskas

  Ronald en Marcel Koeleman willen hun phalaenopsiskwekerij verduurzamen door, onder één dak, een samenwerking aan te gaan met buurman TN Plastics. De kas verwarmen met de restwarmte van 30 spuitgietmachines is een belangrijk onderdeel van het plan.

   

  De phalaenopsiskwekers uit Ter Aar, een modern bedrijf van 3 ha, verdeeld over twee locaties, willen hun bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Er ligt een principeverzoek bij de gemeente Nieuwkoop voor het realiseren van een bedrijf van twee verdiepingen bij hun locatie aan de Oostkanaalweg. De benedenverdieping wil zij verhuren aan TN Plastics, een  spuitgietfabrikant uit Ter Aar die veel werkt met gerecycled plastic. Op de tweede verdieping komt een deel van de kwekerij. „Het plan is om de restwarmte van de spuit-giet machines op ons hele bedrijf te gaan gebruiken. Het gaat om circa 700.000 m3 aardgasequivalent per jaar. Ook gaan we mensen uitwisselen. We creëren vijftig full-time banen. Zij hebben een piektijd tussen 7.00 en 10.00 als ze de nachtproductie inpakken. Na 10.00 uur kunnen de mensen bij ons aan de slag’, vertelt Ronald Koeleman.

  Twee bedrijfsactiviteiten onder 1 dak

  Koeleman Potplanten wordt voor zover hij weet het eerste bedrijf in Europa dat op deze schaal onder één dak twee elkaar aanvullende bedrijfsactiviteiten met elkaar combineert. Voor de realisatie van het plan krijgt de teler ondersteuning vanuit Greenport Aalsmeer. „Deze ondersteuning is voor ons erg waardevol, omdat het de ideeën die we hebben echt concreet maakt en verder uit werkt in een businesscase. We zijn over dit plan al een paar jaar met diverse partijen in gesprek. Binnenkort gaat de kogel door de kerk. Het vooruitzicht op definitief groen licht is positief. Hopelijk kunnen we voorjaar 2021 beginnen met bouwen.”

  Hieronder een YouTube-filmpje met uitleg over het plan

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties