Reuzenteek in Achterhoek, Drenthe en Flevopolder gevonden

    De omstandigheden in Nederland zijn niet geschikt voor permanente vestiging van de reuzenteek. Dat schrijft minister Bruins van Medische Zorg en Sport in antwoord op Kamervragen van de PVV. Toch laat de minister een quick scan uitvoeren naar de reuzenteek. Dit jaar zijn al vijf volwassen reuzenteken bij de RIVM gemeld, uit de Achterhoek, Drenthe en de Flevopolder.

    Eind juli zorgde de vondst van een reuzenteek in Drenthe voor opschudding. De reuzenteek, officieel Hyalomma-teek (latijnse naam Hyalomma marginatum), kan drager zijn van het krim-congovirus (Crimena Congo Hemorragic Fever, CCHF). Dit is een zeer gevaarlijk virus met 10 tot 40% sterftekans. De reuzenteek werd aangetroffen bij een IJslands paard.

    Negatief getest op CCHF

    Minister Bruins stelt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen zijn dat de Hyalomma-teek in Nederland heeft overwinterd of zich hier heeft gevestigd. Ook zijn de reuzenteken die in Nederland en Duitsland zijn gevonden negatief getest op CCHF. Wel is op de teek in Drenthe de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Die kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag veroorzaken. Deze zogenoemde vlekkenkoorts komt echter zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te diagnosticeren en te behandelen met antibiotica.

    In Duitsland zijn vorig jaar 35 volwassen Hyalomma-teken gerapporteerd. In Nederland dit jaar tot nu toe vijf. Vervolgonderzoek door het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) heeft geen verdere reuzenteken op deze vindplaatsen opgeleverd. Omdat de reuzenteek in Duitsland zich toch tijdelijk heeft kunnen vestigen, gaan RIVM en CMV verder onderzoek doen naar de Hyalomma-teek.

    Risico op besmetting verwaarloosbaar

    Volgens experts is het huidige risico op besmetting met het krim-congovirus (CCHF) in Nederland verwaarloosbaar voor zowel mens als dier. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus in Nederland voorkomt. Het RIVM heeft wel een webpagina aangemaakt over de Hyalomma-teek en over CCHF.

    Preventieve maatregelen zoals bedekkende kleding en gebruik van tekenwerende middelen is vooral van belang om besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen. Ook is onlangs geconstateerd dat gewone teken besmet kunnen zijn met teken-encefalitisvirus (TBE). Dit virus kan hersenvliesontsteking veroorzaken. Sinds 2016 zijn zo’n zes mensen ziek geworden door dit virus na een tekenbeet, in een recent geval ging het om een hovenier.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties