Hortipoint FloraHolland: 15.500 extra stapelwagens voor piekdagen

  FloraHolland: 15.500 extra stapelwagens voor piekdagen

  0

  Om tijdens de komende piekdagen – Valentijnsdag, Moederdag en Vrouwendag – voldoende stapelwagens beschikbaar te hebben, heeft Royal FloraHolland 15.500 stapelwagens aangeschaft. Daarnaast gaan de locaties Naaldwijk en Aalsmeer tijdens de piek van 1 februari tot 15 juni potplanten op vier lagen verdelen in plaats van drie, waardoor er minder stapelwagens nodig zijn. Deze en andere maatregelen heeft de veiling onlangs aangekondigd.

  De inzet van nieuwe stapelwagens heeft volgens RFH de afgelopen kerstperiode al zijn vruchten afgeworpen: op vier geplande nachten was geen interne nachthuur noodzakelijk. Dat RFH tijdens de piek van 1 februari tot 15 juni op de locaties Naaldwijk en Aalsmeer in het potplantendistributieproces op vier lagen gaat verdelen in plaats van drie, is een gevolg van een geslaagde proef daarmee in Naaldwijk. Daar werd met de methode tijdens de afgelopen piek succes geboekt. Omdat op de locatie Rijnsburg hoofdzakelijk bloemen worden geveild, verandert daar niets in het potplantendistributieproces.

  Foto: Nils van Houts

  Voller beladen tijdens piekdagen
  Op vooraf vastgestelde dagen tijdens de piekdagen in 2019 gaat RFH in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg tijdens het distributieproces de stapelwagens zo vol mogelijk beladen. Dat gebeurt voor zowel bloemen als potplanten en voordat de stapelwagens het distributiegebied verlaten en afgeleverd worden. Door de stapelwagens voller te beladen, zijn er volgens de veiling veel minder stapelwagens nodig voor het distributieproces. Ook deze methode werd tijdens de afgelopen piek met succes toegepast.

  RFH waarschuwt wel dat het voller beladen van stapelwagens tot langere doorlooptijden kan leiden. De veiling houdt dat echter scherp in de gaten en probeert de doorlooptijden zo kort mogelijk te houden.

  Interne nachthuur
  In 2018 had RFH tijdens dertig nachten interne nachthuur. Met de aanschaf van extra stapelwagens voor 2019 is er rekening mee gehouden dat dit aantal dagen halveert. Dus ook tijdens de piekdagen van 2019 zijn er nachten waarop de veiling interne nachthuur kan inzetten om de beschikbaarheid van stapelwagens te vergroten. Alle nachten zijn zogenoemde flexibele nachten. Als er voor een nacht genoeg stapelwagens zijn, kan RFH besluiten de interne nachthuurheffing niet door te laten gaan.

  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar