’Risicovrije technologie bestaat niet’

    Staatstoezicht op de Mijnen gaat strengere eisen stellen aan geothermie. Volgens SodM kampen alle projecten met problemen zoals corrosie. Geothermieprofessor David Bruhn begrijpt de voorzichtigheid wel, maar noemt de risico’s zeer klein. Ook als er straks honderden bronnen zijn. ’Geheel risicovrije technologie bestaat echter niet.’

    Alle 23 aardwarmteprojecten kampen met problemen, stelde Staatstoezicht op de Mijnen eind januari. Veel bronnen kampen met corrosie, en in Limburg zijn twee boringen maandenlang stilgelegd wegens kans op bevingen. „Het is begrijpelijk dat men in Nederland voorzichtig omgaat met de risico’s van aardwarmte, gezien de commotie in Groningen”, vindt David Bruhn, hoogleraar Geothermie aan de TU Delft. „Maar mijn wetenschappelijke visie daarop is dat die risico’s zeer klein zijn, ook in een gebied als Limburg, waar van nature seismische activiteit is. Juist daar is de bodem goed doordringbaar en zijn de kansen voor succesvolle aardwarmteprojecten groot.”

    Wat versta je onder ’zeer klein risico’?
    „De extra seismische activiteit als gevolg van boren of van het pompen van water is minimaal. Als er een auto voorbij komt geeft dat al meer trilling. In zeldzame gevallen, zoals bij een actieve breuklijn, kan het pompen van water wat extra beweging veroorzaken. Dus als je echt élk risico daarop wilt voorkomen, ja, dan is Limburg niet geschikt voor geothermie. Ik denk dus dat we een nationaal debat zouden moeten voeren over welke risico’s we bereid zijn te accepteren. Geen enkel risico nemen is nu het criterium. Maar dat is volgens mij té voorzichtig. Risicovrije technologie bestaat niet.”

    Is het risico van geothermie te vergelijken met gaswinning?
    „In Groningen is veertig jaar lang gas opgepompt voordat er seismische activiteit kwam. Geothermie is echter circulair. Er gaat net zoveel water terug als er omhoog komt. Als er op een actieve breuklijn, zoals in Limburg, een beving zou zijn met schade aan huizen, dan zou dat net zo goed een natuurlijke beving kunnen zijn. Toch snap ik dat er geen verzekeraar is die het risico op claims bij die projecten wil verzekeren. In Duitsland en Frankrijk zijn geothermieprojecten in gebieden waar van nature meer seismische activiteit is dan in Limburg. Daar moeten gebouwen volgens wettelijke normen ­bevingen kunnen weerstaan tot een zekere hoogte. Zou daar dus een kleine beving met schade zijn, dan kunnen huiseigenaren dat claimen bij het bouwbedrijf.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties