ROA betitelt hovenier als krimpberoep, UWV als krapteberoep

  In februari van dit jaar verscheen de notitie Kansrijke beroepen van het UWV. Hierin werd het vak van hovenier aangewezen als ‘krapteberoep’. Deze week heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022 gepubliceerd waarin hovenier juist wordt aangemerkt als krimpberoep. De rapporten lijken in tegenspraak met elkaar.

  De groensector groeit al enkele jaren op rij tegen de klippen op. In de laatste drie kwartalen is de omzet van de branche met meer dan 10% gestegen. Naast deze groei door de aantrekkende groenmarkt, is er sprake van vergrijzing in de sector. Groenbedrijven kampen dan ook al geruime tijd met een tekort aan vakpersoneel.

  Conclusies

  Deze trend in de sector sluit goed aan op de conclusies die het UWV eerder dit jaar trok in het rapport ‘Kansrijke beroepen’, namelijk dat er grote vraag is naar vakbekwame hoveniers. De signalering uit het rapport van het ROA dat de vraag naar arbeid vanuit de hovenierssector de komende jaar zal krimpen, staat hier haaks op.

  De conclusie uit het ROA-rapport lijkt vooral te zijn ingegeven doordat het beroep van hovenier wordt geschaard onder agrarische beroepen. De agrarische sector laat door schaalvergroting en mechanisatie de komende jaren een krimp zien van 0,6%. De arbeidsontwikkeling voor hoveniers lijkt in de praktijk echter meer aan te sluiten op de sector zakelijke dienstverlening, waar de komende jaren juist een groei van 1,8% wordt verwacht.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Nicolas
  Nicolas
  5 jaren geleden

  Dat er vergrijzing is in de groensector verbaast mij niet. Ik heb niet echt het gevoel dat veel jongeren nog de ambitie hebben om hovenier te worden. Als je van natuur houdt is het een geweldige baan.