Royal van Zanten mist genetica Seikoen niet

    Royal van Zanten (RVZ) heeft sinds eind 2018 geen samenwerking meer met de Japanse chrysantenveredelaar Inochio Seikoen, het bedrijf dat voornemens is de Nederlandse veredelaar Floritec over te nemen. RVZ mist de Japanse genetica niet, meldt algemeen directeur Sjoukje Heimovaara.

    Toen investeringsmaatschappij Nimbus december 2018 de Koninklijke Van Zanten Groep (Royal Van Zanten, Van Zanten Breeding en Van Zanten Flowerbulbs) overnam, bestond de mogelijkheid om de jarenlange samenwerking met Inochio Seikoen te beëindigen. „Dat was contractueel vastgelegd. We hebben heel lang heel prettig met de Japanse veredelaar samengewerkt. Daar is nu een einde aan gekomen”, meldt algemeen directeur Sjoukje Heimovaara. „We hebben heel lang genetica uitgewisseld met Japan. Ik verwacht niet dat we direct een dip krijgen in onze chrysantenveredeling nu de nauwe samenwerking met Inochio Seikoen er niet meer is.”

    Royal van Zanten doet volgens Heimovaara veel zaken met telers, telersvereniging en distributeurs in Japan. „We bekijken op dit moment welk nieuwe partners we in dat land kunnen vinden en nodig hebben. De chryantenmarkt in Japan krimpt, maar blijft interessant.” De algemeen directeur heeft geen bezwaar tegen de voorgenomen overname van veredelaar Floritec door Inochio Seikoen.

    Seikoen is bekend van Reagan-serie.

    De naam Seikoen is in de chrysantensector vooral bekend van de Reagan-serie. De roze variant werd in 1988 in samenwerking met het Nederlandse CBA geïntroduceerd. CBA (opgericht als veredelingsbedrijf van Sunfield Holland en Van Zanten Cuttings) bestaat niet meer. Royal van Zanten behield de contacten met Japan.

    De ‘Reagens’ groeiden destijds snel uit tot marktleider (vooral door de mutanten Reagan White en Reagan Sunny) en behielden die positie zo’n tien jaar. Kort na de eeuwwisseling nam nieuw sortiment van Nederlandse chrysantenveredelaars de leidende rol in de markt over. Seikoen ging uiteindelijk failliet, werd overgenomen door de familie Ishiguro, die enkele jaren ook een kantoor in Nederland had, en ging rond 2015 over in Inochio Seikoen. Sindsdien is de oriëntatie op uitbreiding buiten Japan gegroeid. De Japanse markt is van oudsher vooral zelfvoorzienend. Telers in Japan en Nederland zijn al jaren samen goed voor ongeveer de helft van de wereldproductie chrysant, zo’n 7 miljard stelen.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties