Home Hortipoint Samenwerking MBO Westland en Braziliaanse universiteit

Samenwerking MBO Westland en Braziliaanse universiteit

0
Samenwerking MBO Westland en Braziliaanse universiteit
Annemieke Kruyt, accountmanager stages Lentiz MBO Westland en Geraldo Eysink, directeur faculteit FAAGROH, Universiteit Jaguariuna hebben het Memorandum of Understanding ondertekend.l Foto: Rolf van Koppen.

Lentiz l MBO Westland en de faculteit ‘Tuinbouw’ FAAGROH van de Braziliaanse Universiteit Jaguariuna hebben vandaag een meerjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De organisaties gaan samenwerken om Braziliaanse en Nederlandse studenten internationaal op te leiden in de tuinbouw. Bovendien werd tijdens de Braziliaanse tuinbouwmissie in Nederland een overeenkomst gesloten tussen FAAGROH en Fytagoras Leiden voor een ‘PlantarPuro’ (luchtzuiverende planten-)project.

Met de samenwerkingsovereenkomst tussen Lentiz l MBO Westland en FAAGROH geven de onderwijsinstellingen vorm aan hun internationale beleidsplannen. FAAGRO is, net zoals MBO Westland, een faculteit die haar studenten projectgericht onderwijs geeft met veel ruimte voor internationale oriëntatie. Onder meer door stageplaatsen voor studenten van MBO Westland in de tuinbouwregio van Brazilië en vice versa voor studenten van FAAGROH in Westland. Daarnaast wordt er door Lentiz Cursus en Consult een educatieprogramma ontwikkeld voor Braziliaanse studenten en (middel-)management.

Kansen in Holambra
Annemieke Kruyt, accountmanager stages MBO Westland: „Samenwerken voor internationale stageplaatsen is noodzakelijk voor Lentiz l MBO Westland. Wij streven ernaar dat 80% van onze studenten een buitenlandse stage loopt. De regio Holambra biedt hiervoor kansen. Door de samenwerking met FAAGROH werken we gezamenlijk aan accrediteren van Braziliaanse productie- en handelsbedrijven als stagebedrijf. De ambitie is dat onze studenten zo de keuze hebben uit minimaal tien geaccrediteerde bedrijven.”

Een delegatie uit de Braziliaanse regio Holambra is deze week in onder meer Westland voor een tuinbouw-handelsmissie. André van Kruijssen, CEO Veiling Holambra is een van hen: „De werkwijze in de Westlandse tuinbouwcluster is voor ons een voorbeeld pur sang. Wij willen, als Cooperatie Veiling Holambra, in onze regio de aanjager zijn voor tuinbouwontwikkelingen en hebben belang bij de uitwisseling van kennis met Nederlandse educatie. Wij werken samen met de faculteit FAAGRO van de universiteit in onze regio Holambra. In MBO Westland, gevestigd in World Horti Center, zien wij een partner waarbij onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten.”

Hét tuinbouwgebied
Internationaal ontwikkelt tuinbouw zich in steeds meer regio’s, zoals Holambra in Brazilië. Veel Westlandse tuinbouwbedrijven zoals Sion Orchids hebben vestigingen in deze regio. Holambra is hét tuinbouwgebied in Brazilie met kassen tot wel 15 hectare.

Sinds een jaar heeft de universiteit van Jaguariana een eigen faculteit ‘Tuinbouw’. Tuinbouwbedrijven en educatieve instellingen willen op internationale schaal binnen de keten met elkaar samenwerken om kennis uit te wisselen over veredeling, handel of marketing. Management en bestuur van de faculteit ‘Tuinbouw’ van Universiteit Jaguariuna en Veiling Holambra bezoeken Westland om inzichten te krijgen hoe in Westland binnen de ‘Greenport’ samengewerkt wordt.

Tijdens de handelsmissie zijn diverse Westlandse tuinbouwbedrijven bezocht en waren er ontmoetingen met Sjaak van der Tak (LTO Glaskracht) en Loek Hermans (Topsector Tuinbouw & uitgangsmaterialen).

Bovendien sloten FAAGROH en Fytagoras Leiden tijdens de handelsmissie een overeenkomst over een ‘PlantarPuro’ (luchtzuiverende planten-)project (foto onder)

Foto: Rolf van Koppen
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties