Silent City Hamburg in teken van snellere opwarming klimaat

  Het Zweedse Husqvarna hield vorige week voor de vierde keer de internationale conferentie Silent City, dit keer in Hamburg. Husqvarna-president Sascha Menges plaatste de bijeenkomst in de context van het IPCC-rapport waarin staat dat de wereld sneller opwarmt dan we denken. Het streven is daarom om binnen de marge van 1,5 graden opwarming te blijven.

  „Technologisch is het mogelijk om binnen 1,5 graden te blijven,” stelde Menges. „Husqvarna heeft een ambitieus plan om de CO2-uitstoot terug te brengen tot 33% in 2035.” Grootste uitdaging daarbij is om gebruikers van machines en apparaten hierin mee te nemen, deze zijn namelijk goed voor 83% van de uitstoot.

  Tweede spreker op de conferentie, Jennifer Lenhart van het WWF, schetste een zelfde beeld. Volgens Lenhart heeft twee-derde van de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs betrekking op stedelijk gebied. „Zo’n 70% van de CO2-uitstoot is afkomstig uit de stedelijke omgeving. We moeten daarom bewoners betrekken om verandering teweeg te brengen in hun omgeving.”

  Hittestress

  Lenhart liet zien wat het verschil is tussen 1,5 en 2 graden opwarming. Zo worden bij 1,5 graden 6% van de insecten bedreigd, bij 2 graden is dat 18%. Hittestress in steden neemt bij 1,5 graden toe met 9%, bij 2 graden met 28%.

  Namens de vereniging van Duitse groendiensten, GALK, sprak Axel Raue van de gemeente Osnabrück. Ook Duitsland voelde deze zomer klimaatverandering aan den lijve. Zo moest in diverse steden de brandweer bijspringen om bomen van water te voorzien. Raue vertelde verder dat Osnabrück is aangesloten bij de zogeheten Masterplan Cities. Dit zijn steden die hebben afgesproken om de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te reduceren.

  Productinnovatie

  Natuurlijk was er tijdens de twee dagen durende conferentie veel aandacht voor productinnovatie. Zo werd op de eerste dag de geheel nieuwe robotmaaier, de Husqvarna 535 AWD gepresenteerd in het Hamburgse Baakenpark. Deze kan hellingen tot 70% aan. De automower komt voor professionals in april 2019 op de markt.

  Traditioneel was er ook ruimte voor een blik in de toekomst. Aan het einde van de tweede dag werd het concept Zero onthuld door brand design manager Rajinder Mehra. Het betreft een draadloos laadstation dat werkt op zonnecellen, maar de opgewekte zonne-energie ook kan opslaan.

  Het futuristisch ogend laadstation is bedacht voor moeilijk bereikbare plekken zoals rotondes. Robotmaaiers kunnen hier ongestoord hun werk doen en laden zichzelf op wanneer nodig. Uiteraard stoot dit werkstation geen CO2 uit, vandaar de naam Zero.

  Afsluitend werd de onderstaande video getoond die laat zien hoe in 2025 het concept in de stedelijke omgeving kan worden geïntegreerd. Hierbij kunnen de doorzichtige Led-buizen door middel van gekleurde lichten informatie geven over luchtkwaliteit, temperatuur of andere gewenste data.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties