Snijanthuriumtelers verenigen zich in coöperatie XAnthu

  Twintig telers van snijanthurium hebben zich verenigd in coöperatie XAnthu om samen te werken aan een beter rendement met de bloem.

  De twintig snijanthuriumtelers in Nederland en België (kwekerij Middendorp) constateren dat de bloem al jaren niet de waardering en behandeling krijgt die hij verdient. Het rendement op veel kwekerijen staat daarom onder druk. Door samenwerking in coöperatie XAnthu hopen de telers daar verandering in te brengen. Dick Oosthoek, directeur/eigenaar van kwekerij Fiore en voorzitter van XAnthu: „ Er moet structureel iets veranderen. Stapsgewijs. Snijanthurium moet weer een gezicht krijgt in de markt.”

  Coöperatie Xanthu wil werken aan een goed inzicht in de prijsvorming en vraag en aanbod op de korte en lange termijn. Een nog aan te nemen commercieel manager gaat telers in XAnthu assisteren bij de afzet.

  De coöperatie werkt tevens aan beleid omtrent inkoop van materialen, licenties en sortiment. Daarnaast wordt gedacht aan gezamenlijke beursdeelname, samenwerkingen met ketenpartners, een centrale webshop en koppelen van verkoop aan activiteiten op gebied van marketing & promotie (dat telers van anthurium –pot en snij- al samen doen).

  Subnummer

  De telers kunnen nog steeds zelfstandig en onder eigen naam hun afzet organiseren. Dat gaat nu op hun subnummer bij Royal FloraHolland. Coöperatie XAnthu is veilinglid geworden en geldt als hoofdaanvoerder, de leden zijn subaanvoerders. In de nieuwe tariefstructuur van Royal FloraHolland betekent dit voor de telers lagere veilingkosten. De contributie voor deelname aan XAnthu is een areaalheffing plus een provisie van de omzet. Exacte bedragen wil de coöperatie niet bekendmaken.

  Er zijn 24 actieve telers van snijanthurium bekend bij Royal FloraHolland. Drie telers doen niet mee met XAnthu omdat zij binnenkort stoppen of wisselen van teelt. Een teler doet nog niet mee omdat hij is al is aangesloten bij een telersvereniging. Hij is positief over het initiatief en ondersteunt het waar mogelijk.

  Meer over XAnthu leest in het Vakblad voor de Bloemisterij van 23-2-2018

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties