Stadskanaal vervangt slecht onderhouden groen

  Bezuinigingen op onderhoud wreken zich in Stadskanaal. De gemeente steekt ruim €1,2 miljoen in het vervangen van ’lelijk groen’. Het gaat in totaal om ongeveer een derde van al het gemeentelijk groen: bomen, struiken en grasperken die de afgelopen jaren aan kwaliteit hebben verloren. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

  De afgelopen jaren heeft de gemeente miljoenen bezuinigd op meerdere terreinen. Voor regulier onderhoud reserveerde de gemeente de afgelopen jaren wel geld, maar niet voor groot onderhoud of vervanging van groen.

  Ombuigingen
  Uit de Kadernota Kwaliteit Openbare Ruimte 2018-2021 blijkt dat in de periode 2014-2017 voor €330.000 aan ’ombuigingen’ heeft plaatsgevonden op onderhoud aan groen. Daarnaast heeft het verbod op chemische onkruidbestrijding geleid tot hogere kosten voor mechanische en handmatige onkruidbestrijding.

  De gemeente kreeg in de periode 2013-2016 gemiddeld 2.574 meldingen over de  openbare ruimte per jaar, 1.090 daarvan betroffen het groen. Ook uit schouwen blijkt dat de beeldkwaliteit achterblijft. Inmiddels is het huishoudboekje van de gemeente weer beter op orde. De investeringen in het groen zullen worden uitgesmeerd over vier jaar.

  Groenbudget voor wijkraad
  In het interview in het Dagblad van het Noorden zegt wethouder Bessembinders dat hij hoopt dat waar het om groenonderhoud gaat, het initiatief in de wijk Maarsstee in Stadskanaal navolging vindt. De wijkraad daar krijgt elk jaar een groenbudget van de gemeente.

  „Voor dat geld schakelen ze zelf een aannemer in en die pakt het groen in Maarsstee aan waar zij het willen. Op die manier bepaalt een buurt helemaal zelf op welke plekken en in welke straten extra wordt gesnoeid en waar minder. Die aanpak werkt goed. Ze levert ons als gemeente niet eens zozeer extra geld op, maar zorgt er vooral voor dat buurtbewoners tevreden zijn over de aanblik van hun wijk.’’

  Foto Mr. Documents Uploader

   

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties