Sterke stijging mbo-vacatures groene sector

  Het aantal mbo-vacatures stijgt sterk, blijkt uit onderzoek van het UWV en het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ook het aantal vacatures voor groenmedewerkers neemt nog steeds toe.

  Tussen maart en augustus 2017 waren er over heel Nederland maar liefst 5.230 vacatures voor groenmedewerkers op mbo-niveau. Dat is meer dan het aantal vacatures op dit niveau in de ict, infra en welzijn.

  De functie medewerker groen en cultuurtechniek op mbo-2 niveau behoort zelfs tot de tien meest kansrijke mbo-opleidingen op dit moment. Ook het totaal aantal mbo-vacatures is fors aan het toenemen.

  Minder nieuwe WW-uitkeringen

  In de periode van maart tot en met augustus van 2017 ontstonden ruim 248.000 vacatures op mbo-niveau, 20% meer dan in dezelfde periode in 2016. Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV met bijna een kwart af.

  Ton Heerts, voorzitter SBB: „We hebben vakmensen keihard nodig. Daarom moeten we jongeren blijven enthousiasmeren voor het mbo. Bedrijfsleven, scholen, maar ook bijvoorbeeld ouders hebben daar een rol in. En ook voor volwassenen die zich verder willen ontwikkelen, heeft het mbo veel te bieden.”

  Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie UWV: „Doordat er veel vacatures zijn, slagen steeds meer jongeren erin hun baan te behouden of van baan te wisselen. De jeugdwerkloosheid is inmiddels weer terug op het lage niveau van voor de crisis.”

  Regio’s

  Aantal vacatures voor de groenbranche. In het eerste kwartaal van 2017 waren er 2.870 vacatures, in het tweede kwartaal 2.530.

  In alle regio’s nam het aantal mbo-vacatures toe. De regio’s Drechtsteden (+44%), Achterhoek (+43%) en Midden-Holland (+39%) kenden de grootste toename van het aantal mbo-vacatures, zo blijkt uit de cijfers van SBB. De regio’s met de kleinste toename zijn Gorinchem (+4%) en Flevoland (+6%).

  In 2017 verstrekte UWV ruim 61.500 nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar, een daling van 18.500 (-23%) ten opzichte van een jaar geleden.

  De regio met de grootste afname is Noord-Limburg (-34%). De regio met de kleinste afname is Amsterdam (-18%). De hoofdstad van Nederland had minder te lijden onder de economische crisis dan de rest van het land, waardoor het aantal nieuwe WW-uitkeringen minder sterk steeg.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties