Stigas doet onderzoek naar preventie beroepsziekten

  Stigas heeft samen met het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) het afgelopen jaar onderzoek uitgevoerd naar het signaleren en voorkomen van beroepsziekten in de agrarische en groene sector. In het kader van dit onderzoek zijn vijftig werkplekonderzoeken verricht naar aanleiding van klachten aan schouder, elleboog en pols.

  Deze klachten vormen drie veelvoorkomende beroepsziekten in de agrarische en groene sectoren. Samen zijn ze verantwoordelijk voor ruim 30% van het totale ziekteverzuim in het eerste ziektejaar.

  Arbeidsrisico’s

  De belangrijkste arbeidsrisico’s zijn langdurig repeterend werk, werken boven schouderhoogte, krachtsuitoefening en weinig taakroulatie gecombineerd met een belastende werkhouding. Uit de werkplekonderzoeken komt verder naar voren dat de leeftijd van de werknemer, te lang doorwerken met klachten zonder aan de bel te trekken, en te weinig mogelijkheden om de werkplek aan te passen, vooral de duur van het ziekteverzuim bepalen.

  In de loop van het project zijn 26 schouderklachten gemeld, 17 maal een tenniselleboog en 7 keer polsklachten met zenuwuitval. Het duurde lang voordat werknemers voldoende hersteld waren en weer volledig aan het werk gingen. Bij schouderklachten duurde dit gemiddeld 30 weken, bij polsklachten was de hersteltijd gemiddeld 16 weken en bij een tenniselleboog gemiddeld 27 weken.

  Vernieuwde RIE

  Het onderzoek heeft aanbevelingen opgeleverd om het proces van signaleren en de preventie van beroepsziekten te verbeteren. Op grond hiervan zijn ondermeer in de vernieuwde RIE (risico-inventarisatie en -evaluatie) van Stigas per deelsector de gemelde beroepsziekten van de afgelopen drie jaar opgenomen. Hierdoor is elke werkgever op de hoogte van het mogelijke risico in zijn specifieke sector en kan hij zo nodig tijdig preventieve maatregelen nemen.

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties