’Stoppen met import Russisch gas is economische zelfmoord’

  „Europa kan niet zomaar stoppen met het importeren van Russisch aardgas. Dat zou economische zelfmoord zijn”, zei Frank Schauff, directeur van de Associatie van Europese Bedrijven (AEB), een onafhankelijke en niet-commerciële organisatie in Rusland die zich inzet voor de belangen van Europese bedrijven die zakendoen met Rusland. Hij deed zijn uitspraken gisteren tijdens een discussie bij de Valdai Discussion Club, zo meldt Geotrendlines.nl

  De Europese energiesector is volgens Schauff niet uitsluitend afhankelijk van het Russische gas, maar leunt op relatief goedkope gasvoorziening uit Rusland. „Het is duidelijk dat wij, de Europeanen, de import van Russisch gas niet kunnen opgeven omdat dat economische zelfmoord zal zijn. Dus de Amerikanen hebben beperkte ruimte om druk uit te kunnen oefenen op de Europeanen.”

  Hoewel de EU in principe bereid is vloeibaar aardgas van de VS te kopen als onderdeel van haar energiediversificatie, is zij volgens Schauff niet bereid het tegen elke prijs te kopen. „Zo lang de prijs van Amerikaans aardgas niet overeenkomt met de prijs van Russisch gas via pijpleidingen heeft het geen enkele kans tegen de Russische gasvoorraden in de meeste Europese landen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties