Strijd tussen natuur en cultuur centraal in Dissident Gardens

  Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zet dit jaar in het programma Dissident Gardens de klassieke strijd tussen natuur en cultuur centraal. Het omvat vijf tentoonstellingen, een serie lezingen en debatten en een educatieprogramma.

  Een van de tentoonstellingen is Pleasure Parks. Met materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut worden ontwerpen getoond van vakantieparken en -huizen; onder anderen Van den Broek en Bakema, Hendrik Wijdeveld, Gerrit Rietveld en Auke Komter. Ze laten de ambivalente houding ten opzichte van de natuur zien: van opgaan in en onderwerping van het landschap, tot het streven naar duurzaamheid en optimalisatie.

  Van den Broek en Bakema. Eurostrand, Valkenswaard, in opdracht van Sporthuis Centrum, 1976. Collectie Het Nieuwe Instituut, BROX 2228t7

  Daarnaast maakt het Nieuwe Instituut een reeks Garden Broadcasts. Elke aflevering volgt  een historisch artefact uit de Nederlandse Gouden Eeuw – een bloem, specerij, gebouw of wetenschappelijke ontdekking – naar een eigentijds object waarvan de complexiteit en politieke realiteit van vandaag wordt besproken. Zo gaat de eerste aflevering over speculatieve waarde en leidt van de tulp van vroeger naar de bitcoin van nu. De afleveringen zullen online te beluisteren zijn.

  Een uitgebreid workshopprogramma is ook onderdeel van Dissident Gardens. Die worden verzorgd door onder anderen ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W. en De Onkruidenier. Dissident Gardens is op 3 maart geopend en duurt tot 23 september. Het volledige programma vindt u op www.hetnieuweinstituut.nl.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties