Stronkentrekker zoekt investeerders

  In tuin en Landschap 14/15 van dit jaar stond een artikel over de Stronkentrekker die is bedacht en gemaakt door IVN Natuurwerkgroep Waalre. De organisatie gebruikt dit apparaat om boompjes te verwijderen die rond rond vennen staan die met dichtgroeien worden bedreigd. Inmiddels is er meer inzicht in de werking op specifieke terreinen en is de organisatie op zoek naar investeerders.

  Proefprojecten
  In het afgelopen werkseizoen zijn er bij vier vennen proeven uitgevoerd met de stronkentrekker. IVN monitort regelmatig om te zien hoe de effecten in de praktijk uitpakken.
  •    Er zijn meer proeven gedaan op verschillende ondergronden. Voor zeer drassig gebied zijn 3 losse plankjes nodig onder de poten, om wegzakken te voorkomen.
  •    Tevens is gebleken dat de maximale stamdiameter ca 8cm is. Dit is wel afhankelijk van de boomsoort en bodemgesteldheid.
  •    Er zijn proeven gedaan in verschillende seizoenen. Om te voorkomen dat de bast afstroopt door de strop, is de beste tijd om te rooien als de sapstroom tot stilstand is gekomen. Er is geëxperimenteerd met andere klemconstructies om de stam, maar door de enorme diversiteit aan stammen, valt dat tegen.

  Effect van rooien
  We hebben meer inzicht in het effect van rooien. Het verschil tussen afknippen/zagen of rooien is evident. Met name voor berk; wilg; vuilboom en prunus. Er vindt monitoring plaats aan de hand van foto’s van een aantal natuurprojecten. Er zijn inmiddels meerder proeven uitgevoerd in meerdere terreinomstandigheden en in verschillende seizoenen. In droge heide, vochtige beekdalen en drassige veenmos ondergrond.

  CE certificering
  Door een bijdrage van de Postcodeloterij zijn we in de gelegenheid gesteld om de constructie van lichter materiaal te maken zonder aan kracht in te boeten. Om de stronkentrekker in productie te kunnen nemen is voor de totale constructie een certificering vereist. De handlier op zich heeft een CE kwalificatie. Voor de totale constructie zijn we op zoek naar middelen om dit traject af te kunnen ronden waarna de productie bij een bedrijf kan worden opgestart.

  Rooien
  Er zijn al enkele sponsoren die hierin een rol willen spelen en cofinanciering hebben toegezegd.
  We zijn op zoek naar mogelijkheden voor verdere financiering van dit traject bij natuurbeheerders of overheden die een belang hebben in natuurbeheer en onderhoud.
  Zodra met de productie kan worden gestart zullen we een inventarisatie houden en de contacten met het uitvoerend bedrijf leggen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties