Subsidieregeling Noord-Brabant voor groene schoolpleinen

  De provincie Noord-Brabant lanceert in samenwerking met de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijke programma Jong Leren Eten, een nieuwe subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen.

  In de afgelopen periode is er nauw overleg geweest met branchevereniging VHG over hoe in dit project de verbinding met hoveniers en groenvoorzieners kan worden gemaakt en op welke manier de kennis vanuit het VHG-handboek Groene Schoolpleinen hierbij gebruikt kan worden.

  VHG is bijzonder enthousiast over de aangekondigde subsidieregeling en zal de komende periode, samen met de Provincie Noord-Brabant, werken aan activiteiten om de regeling bekend te maken en groene professionals aan dit initiatief te verbinden.

  Voordelen

  Doel van het initiatief is zo veel mogelijk Brabantse scholen en gemeenten enthousiast te krijgen voor dit idee. Groene schoolpleinen hebben verschillende voordelen: ze zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit en leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving. Onderzoek wijst uit dat kinderen op ‘groene scholen’ ook minder pestgedrag vertonen. Om die redenen willen de samenwerkende partijen een financiële, organisatorische en communicatieve impuls te geven aan de Brabantse scholen.

  Grote kans

  Gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) van de provincie: „Juist op een schoolplein ligt een grote kans om kinderen, ouders en buurtbewoners zelf te laten meewerken aan een gezonde leef- en speelplek. Als je op jonge leeftijd al in contact komt met de natuur, zul je er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzame leefstijl en een gezonder voedingspatroon. Het hogere doel van dit project is dan ook: gezonde burgers die zich bewust zijn van natuur, klimaat en gezondheid en zich actief inzetten voor hun dagelijkse leefomgeving.”

  Er is nu al grote belangstelling van scholen, gemeenten, hoveniers en groenbedrijven om in de praktijk aan de slag te gaan. Omdat het niet voor iedereen meteen duidelijk is hóe je een schoolplein kunt vergroenen, steken de initiatiefnemers ook energie in het bij elkaar brengen van de nodige kennis en ervaring.

  Subsidieregeling

  Naar verwachting wordt de subsidieregeling in april opengesteld. De provincie subsidieert maximaal 50% van de inrichtingskosten van groene schoolpleinen, tot een maximum van €10.000 per plein. Met de bijdrage van de andere projectpartners is €14.000 per schoolplein beschikbaar. Om het project te laten slagen, is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties