Hortipoint Tekenwerende kleding krijgt in februari NEN-norm

  Tekenwerende kleding krijgt in februari NEN-norm

  0

  Norminstituut NEN verwacht in februari NEN 8333 voor tekenwerende kleding te publiceren. De nieuwe norm wordt ontwikkeld op initiatief van een projectgroep, waarin producent/groothandel in tekenwerende kleding Rovince, fabrikant Utexbel en dienstverlener Initial zitting hebben.

  Op initiatief van de projectgroep is een testmethode ontwikkeld voor tekenwerende (werk)kleding, van het doek waarmee de kleding wordt gemaakt tot aan het reinigen van gebruikte kleding. De norm is geschreven voor fabrikanten van de kleding, met als doel dat de gebruiker er maximaal profijt van heeft.

  Effectieve vorm van preventie
  Fedor Gassner, eigenaar van Gassner Biologisch Risico Advies, heeft de laatste jaren expertise opgebouwd in de biologie van infectieziekten. Tekenbeten en de gevolgen daarvan stonden hierin centraal. Hij is blij met de komst van de projectgroep: „Deze projectgroep zorgt dat de meest effectieve vorm van preventie van tekenbeten en daaruit volgende ziekten optimaal in de praktijk kan worden toegepast.”

  Werkgevers en werknemers in de agrarische en groene sectoren worden vertegenwoordigd door twee kerndeskundigen van de FNV en door Mirjam de Groot, branchespecialist en preventieadviseur voor de bos- en natuursector bij Stigas: „Op dit moment zijn er bijvoorbeeld veel soorten geïmpregneerde werkbroeken op de markt. De beschermende materialen op deze broeken zijn middels washing, dipping en spraying aangebracht. Welke van deze methoden zijn werkelijk veilig en effectief? De werking ervan neemt bovendien af met wassen, maar dit is niet zichtbaar aan de kleding. Het is belangrijk dat dit herkenbaar gemaakt wordt. Werknemers willen weten: voldoet deze kleding aan een norm en welke dan, hoe moet ik deze kleding wassen? Stigas werkte daarom graag mee aan een bruikbare, begrijpelijke norm voor de gebruiker.”

  Meer informatie
  Meer weten over deze norm of deelnemen aan de projectgroep? Neem dan contact op met Stephanie Jansen, Consultant NEN Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 180 of Joost Witsenburg, Consultant AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 251 of e-mail industrieveiligheid@nen.nl

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

  Reageer op dit artikel

  avatar