Troschrysant trotseert zomerse maand juli prima

  De maandcijfers van Royal FloraHolland over juli geven aan dat troschrysanten een behoorlijke plus in prijsvorming noteerden ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Enkele tuinplanten scoorden ook goed. Lisianthus, freesia en potroos zaten in de hoek waar de grootste klappen vielen.

  De aanvoer van troschrysant bij Royal FloraHolland was vergelijkbaar tussen juli 2017 en 2018. De middenprijs (17 cent/steel) was dit jaar 10% hoger dan in juli 2017. Pluischrysant deed het minder: 21 cent gemiddeld (-/-16% tov 2017), bij 5% meer aanvoer.

  Lisianthus had met €0,30 een middenprijs die 32% duikelde ten opzichte van een jaar geleden in juli. Een verklaring daarvoor zal niet alleen het zomerse weer zijn; de aanvoer was 30% hoger. Freesia bracht gemiddeld per steel 11 cent op bij een iets hogere (1,7%) aanvoer. Een prijsdaling van 40%. Dianthus en alstroemeria brachten gemiddeld zo’n 20 % minder op dan in 2017, de gladiool zelfs minus 28%.

  Gerbera, lelie en snijhortensia werden met resp. €0,12 , €0,34 en €1,04 als middenprijs vrijwel hetzelfde gewaardeerd door de kopers als een jaar geleden.

  Fors meer potroos

  De vraag naar kalanchoe was afgelopen maanden explosief gestegen door het warme, droge weer. Dat stond in het persbericht van promotiecollectief Always Kalanchoe. De prijsvorming van deze vetplant in juli bij Royal FloraHolland was gemiddeld 10% lager en kwam uit op €0,68. De aanvoer was gelijk aan juli 2017. Van potroos is 30% meer aangevoerd en de middenprijs (€1,-) was 26% lager dan afgelopen jaar. Phalaenopsis had met een middenprijs van €2,82 een prijskrimp van 11% bij 6% meer aanvoer vergeleken met juli 2017. Potchrysanten, in omzet de 4e potplant bij de veiling, kende 8% meer aanvoer en de middenprijs was €0,84 (-/-10%)

  Groenteplanten populair

  Bij de tuinplanten een redelijk stabiele situatie in aanvoer en prijsvorming in juli, al je het vergelijkt met een jaar geleden.  Opvallendste zijn de prijsdaling bij potanjer (-/- 20%) tot €0,70 gemiddeld, bij 15% meer aanvoer. En Calibrachoa noteerde een plus van 58% in prijs (tot €1,38) bij 13% meer aanvoer. De grootste omzetmaker, pothortensia, bracht gemiddeld €4,05 op. Van die tuinplant was iets meer aanvoer (2%) en dat verklaart wellicht de prijskrimp van 5% ten opzichte van juli 2017. De groep ’Groentenplanten’ – al enkele jaren in de top 15 qua omzet bij de tuinplanten – blijft groeien. Bij 16% meer aanvoer klom de middenprijs 54% tot €2,79.

  Indicatie en alleen top 15

  De maandcijfers zijn een indicatie, want specificaties over soorten, potmaten, concepten en dergelijke zijn niet bekend. En het betreft de top 15 in omzet bij Royal FloraHolland. Info over de brede groep zomerbloemen is daarom niet bekend. Contacten met telers uit deze groep leert dat veel zomerbloemen de afgelopen weken matig tot slecht betaald werden. Productie loopt in elkaar en de vraag blijft achter. De matige prijsvorming houdt telers vaak meer bezig dan de vele extra arbeid en kosten die nodig zijn om hun gewassen van vocht te voorzien in de afgelopen droge weken.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties