Tuinders Lingewaard doen onderzoek naar open warmtenet

  Lingezegen Energy – het energiebedrijf van een tuinderscollectief in NEXTgarden, het glastuinbouwgebied tussen Arnhem en Nijmegen – gaat de mogelijkheid onderzoeken van een open warmtenet. Op dat net zouden zowel glastuinbouwbedrijven als woningen moeten kunnen aansluiten. Bij het onderzoek zijn ook de gemeente Lingewaard en Firan (het warmtenetwerkbedrijf van Alliander) betrokken.

  Afgelopen donderdag 6 juni ondertekenden Firan, Lingezegen Energy en de gemeente Lingewaard hiervoor een intentieovereenkomst. Doel is tot een aanbod te komen waardoor het aantrekkelijk wordt over te schakelen van aardgas naar duurzame warmte. Lingewaard wil in 2050 energieneutraal zijn.

  Bergerden en de Rietkamp
  In het Lingewaardse coalitieprogramma is afgesproken te onderzoeken of het bestaande warmtenet van Lingezegen Energy in NEXTgarden als open netwerk kan worden uitgebreid naar de tuinbouwgebieden Bergerden en de Rietkamp, de nieuwbouwwijk Driegaarden en de bestaande woonwijk Zilverkamp. Door meerdere duurzame bronnen, tuinbouwbedrijven en woningen te koppelen, kan de tuinbouw volgens de gemeente Lingewaard in de toekomst een rol spelen als duurzame warmtebron.

  Het plan voor een open warmtenet in Lingewaard is een van de opties die wordt onderzocht om tot een energietransitie te komen. Een andere optie die wordt onderzocht, is de opzet van een duurzame warmtevoorziening voor de woonwijk Zilverkamp in Huissen. Hiernaar loopt een haalbaarheidsonderzoek. De gemeente benadrukt dat het voor inwoners en ondernemers aantrekkelijk moet zijn over te schakelen van aardgas naar een duurzame warmtevoorziening. Een concurrerende prijs, keuzevrijheid en een duurzaam aanbod zijn daarbij volgens de gemeente belangrijke voorwaarden.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties