Tuinen van Appeltern zoekt inspiratiepartners

  De Tuinen van Appeltern zoekt inspiratiepartners die een tuin willen ontwerpen en aanleggen op het inspiratiepark. De nieuwe tuinen komen vlakbij het nieuwe entreegebouw te liggen.

  Dit jaar wordt het nieuwe entreegebouw in gebruik genomen. Bij het gebouw dat direct aan de parkeerplaats grenst, is ruimte gereserveerd voor acht nieuwe tuinen. Die meten 7 bij 10 m en worden omkaderd met hagen. Ze worden zodoende ‘los’ van elkaar ontworpen en aangelegd.

  Plattegrond Appeltern
  De acht nieuwe tuinen komen links van het nieuwe entreegebouw te liggen (zwarte rechthoek rechtsonder op de plattegrond).

  Bijdrage aan tuincultuur
  Directeur Ben van Ooijen is voor deze nieuwe tuinen op zoek naar hoveniers en tuinontwerpers die inspiratiepartner willen worden van de Tuinen van Appeltern. „Wij willen professionals een podium bieden om hun signatuur kwijt te kunnen. Op die manier leveren we samen een bijdrage aan de Nederlandse tuincultuur.’’

  De tuinen van de nieuwe inspiratiepartners blijven minimaal vijf jaar liggen. Ze worden onderhouden door de tuindienst van Appeltern. Qua naam en signatuur blijft de tuin aan de inspiratiepartner verbonden zolang deze op Appeltern te zien is. Ook krijgt de inspiratiepartner een eigen webpagina. „We brengen de tuin digitaal veel verder, hij is niet alleen in het park te zien.’’

  Vernieuwende ontwerpen
  Van Ooijen vraagt van de inspiratiepartners dat zij hun tuin zelf aanleggen en bekostigen. Zij kunnen gebruikmaken van de leveranciers die op Appeltern exposeren, maar kunnen daarvoor ook hun eigen relaties meenemen. De tuinontwerpen worden door de directeur beoordeeld, zo moeten ze wel iets nieuws brengen op het park.

  Op deze manier wil Appeltern de vernieuwing van het park anders aanpakken. „De laatste jaren bepaalde vooral de materiaalinbreng van exposanten de vernieuwing in combinatie met onze eigen ideeën. Dat begon te wringen. Nu willen we de tuinen anders insteken, er zitten zoveel creatieve geesten in het vak die tuinen ontwerpen die veel verder gaan dan onze eigen ideeën. We laten nu ontwerpers met ideeën komen en zoeken daar de materialen bij.’’

  Eerste bijeenkomst
  Het is de bedoeling dat er elk jaar zo’n vijf tot tien tuinen vernieuwd worden. Volgend jaar is er dus plek voor nieuwe inspiratiepartners. Op 23 januari staat een eerste bijeenkomst gepland voor mogelijke inspiratiepartners om samen met De tuinen van Appeltern de voorwaarden voor een tuin aan te scherpen. Voor meer informatie: info@appeltern.nl.

  Appeltern-directeur Ben van Ooijen zoekt hoveniers en ontwerpers die een tuin willen aanleggen
  Appeltern-directeur Ben van Ooijen zoekt hoveniers en ontwerpers die een tuin willen aanleggen op het inspiratiepark. (Foto: Miranda Vrolijk)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties