Tuinenfestival Chaumont vraagt voor 2019 om paradijzen

  Het internationale tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire heeft voor 2019 het thema Gardens of paradise. Tot en met donderdag 19 oktober kunnen ontwerpen worden ingeleverd.

  Emiel van den Berg
  La possibilité d’une île van de Duitse ontwerper Ulli Heckmann is dit jaar te zien in Chaumont-sur-Loire. (Foto: Emiel van den Berg)

  Uit de inzendingen kiest de organisatie twintig tuinparadijzen die aangelegd mogen worden. Allemaal meten zij ongeveer 210 m2. Deelnemers moeten een bewijs kunnen overleggen dat ze een opleiding in de tuin- en landschapsarchitectuur hebben genoten of lid zijn van de EFLA (European Foundation for Landscape Architecture).

  Ook worden nadrukkelijk multidisciplinaire teams uitgenodigd, bij voorkeur zit er wel een tuin- en landschapsontwerper of beplantingsdeskundige bij. Daarnaast zijn ook studententeams welkom, wel onder leiding van een docent. Kijk op de website voor de uitgebreide voorwaarden en het aanmeldformulier.

  Tuinen van gedachte
  Dit jaar had het festival een filosofisch thema: gardens of thought. Onlangs werden een aantal tuinen van deze editie bekroond. De belangrijkste prijs, de Prix de la Création ging naar ’Dans les Bois’ van de Amerikaanse ontwerpers Phoebe Lickwar, Matthew Donham, Hannah Mollet en Andersen Woof:

  Emiel van den Berg
  Dans les bois heeft dit jaar de Prix de la Création gewonnen. Foto: Emiel van den Berg

  Inspiratiebron voor dit ontwerp was het boek De tuin met zich splitsende paden van de Argentijn Jorge Luis Borges. Hierin neemt Borges de lezer mee in een wirwar van gedachten – in de tuin verbeeld door groepen dicht bijeen geplante spillen van Acer, Populus, Betula, Carpinus, Alnus en Salix – waarin de verschillende kruispunten de bezoeker tot keuzes dwingen. Net als in Borges’ roman kan men zich in deze tuinruimte verliezen. En jezelf verliezen betekent ook dat je jezelf weer terug moet vinden.

  Groenjournalist Emiel van den Berg bezocht voor Tuin en Landschap het festival en koos elf tuinen uit die hij bespreekt in Tuin en Landschap 14/15.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties