Turbulente tijden voor organisatie Floriade 2022

  De organisatorische perikelen voor de Floriade in Almere zijn nog niet voorbij. Nadat eerder dit jaar Floriade-directeur Jan Willem Griep voor langere tijd werd uitgeschakeld na een ongeluk, en Floriade-wethouder Tjeerd Herrema moest aftreden na beschuldigingen van seksuele intimidatie, vertrekt in september mede-directeur Jannewietske de Vries. Zij wordt de nieuwe burgemeester van Zuidwest Friesland.

  De Vries geeft aan het heel jammer te vinden dat ze de opdracht om de wereldtuinbouwtenstoonstelling te organiseren niet kan afmaken. Samen met mede-directeur Griep heeft De Vries vanaf 2016 gebouwd aan het expo-concept en de inrichting van de organisatie. „Dit is een kans die ik niet voorbij kon laten gaan, die maar één keer in vele jaren langskomt, terugkeren naar een bestuurlijke functie in mijn geliefde Friesland. Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente Almere en de staande expo-organisatie, de Floriade BV, een fantastische expo realiseren in 2022.”

  De gemeente Almere, die aandeelhouder is van de Floriade, moet op korte termijn dus op zoek naar een nieuwe directeur. De taken van Jan Willem Griep worden intussen nog steeds waargenomen door een externe kracht zolang de Floriade-directeur nog niet is hersteld.

  Raad van Commissarissen

  Naast een nieuwe directeur moet de gemeente Almere ook op zoek naar een nieuwe Raad van Commissarissen (RvC). De huidige RvC stapt namelijk per 1 augustus op.

  In een brief aan de gemeente Almere schrijft de RvC dat zij „in de verdere verwevenheid van gebiedsontwikkeling en expo-ontwikkeling een koerswijziging ten opzichte van haar oorspronkelijke toezichthoudende opdracht ziet.” B en W van Almere gaan nu een van de huidige RvC-leden benoemen als interim-commissaris. Deze zal verder kijken hoe de nieuwe opdracht moet worden ingevuld.

  Burgemeester Franc Weerwind benadrukt in een brief aan de gemeenteraad dat directie en medewerkers van de Floriade BV hun werkzaamheden continueren. „De voortgang van de organisatie van het evenement staat bij hen voorop. De bemensing van de Floriade BV blijft verder in de transitieperiode ongewijzigd. Het werk aan de wereldexpo blijft doorgaan.”

  Nieuwe Floriade-wethouder

  Donderdag wordt Loes Ypma (PvdA) geïnstalleerd als nieuwe wethouder Wonen en Floriade. Zij volgt Tjeerd Herrema op die vorige maand moest aftreden na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Tot de verkiezingen van vorig jaar was Ypma Tweede Kamerlid.

  Ypma: „Almere is een unieke, prachtige groene stad. Ik heb er ontzettend veel zin in om samen te werken met alle inwoners en ondernemers. Samen kunnen we Almere nog meer op de kaart te zetten als innovatieve, groene stad; met de ontwikkeling van een mooie groene Floriadewijk, die de verbinding vormt tussen het centrum en Almere-Haven. En met een evenement waar je geweest móet zijn, wat je beleefd moet hebben.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties