Uitfasering eenmalige plantentray mag veiling zelf regelen

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) laat het aan Royal FloraHolland (RFH) zelf over om het gebruik van eenmalige plastic plantentrays uit te faseren. Ze nodigt de bloemenveiling wel uit die ambitie vast te leggen in een publieke verklaring, een zogeheten pledge. Dat schrijft de bewindsvrouw in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren).

  Aanleiding voor de Kamervragen vormde het artikel ’Bloemenveiling verdient miljoenen aan plastic afvalberg’ dat onderzoekscollectief Follow The Money (FTM) begin november publiceerde. Ambtenaren van I&W hebben daarover inmiddels contact gehad met RFH en de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN), schrijft Van Veldhoven.

  Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (foto: Jerry Lampen)

  RFH en de VBN hebben volgens de staatsecretaris aangegeven met hun leden en klanten een plan uit te werken om op korte termijn het gebruik van meermalige trays te bevorderen en het hergebruik van materiaal van eenmalige trays te verhogen. Op langere termijn willen ze komen tot maximale circulatie in transportverpakkingen. „Ik houd de vinger aan de pols”, aldus Van Veldhoven. RFH en de VBN werken volgens de staatssecretaris aan verduurzaming van hun verpakkingen. „Dat gebeurt door meer recycling en hergebruik, maar ook door nieuwe, duurzame materialen toe te laten (zoals van papierpulp).”

  Overleg met achterban
  PvdD’er Teunissen had Van Veldhoven gevraagd of zij bereid is haar invloed aan te wenden voor een zo snel mogelijke overstap van wegwerpsysteem naar statiegeldsysteem. Uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt dat zij een ’plegde’, waarin RFH en de VBN hun ambitie om eenmalige trays uit te faseren vast leggen, vindt volstaan. Ze zouden volgens haar dan kunnen aansluiten bij het nog te sluiten Plastic Pact. RFH en de VBN hebben aangegeven dit voorstel aan hun achterban voor te leggen. „Ik zie uit naar de uitkomsten van dit achterbanoverleg en zal op basis daarvan bepalen of en zo ja welke vervolgstappen nodig zijn.”

  Trays via de klok
  Van Veldhoven merkt overigens wel op dat RFH en de VBN alleen directe invloed kunnen uitoefenen op trays die via de klok worden gebruikt in de handelsketen van bloemen en planten. „In de praktijk gaan ook veel eenmalige trays rechtstreeks van kweker naar afnemer zonder tussenkomst van de bloemenveilingen.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties