Unicum Freesia: ’De afzet gaat boven verwachting goed’

  In de laatste weken van december waren de prijzen voor freesia’s bar slecht. „Het was echt niet leuk”, zegt Richard van der Hout, accountmanager van afzetorganisatie Unicum Freesia. Na Nieuwjaar is de stemming echter als een blad aan de boom omgeslagen. „Op dit moment loopt het boven verwachting.”

  Hoe kan het zo goed gaan?
  „Unicum levert aan supermarkten en die zijn allemaal open. Duitsland en Engeland zijn onze grootste afnemers. Met name Duitsland loopt goed, Frankrijk ook, en Engeland is wat minder omdat daar een strengere lockdown geldt. Wat ook meespeelt, is dat in de winter de productie nooit zo hoog is. We hebben op dit moment eerder een tekort dan een overschot.”

  Dus de prijzen?
  „Die zijn gewoon hartstikke goed.”

  Zie je een verschil met maart vorig jaar?
  „In maart was alles nieuw. Alle seinen stonden op rood, mensen gingen hamsteren en de supermarkten wisten niet hoe ze de schappen zo snel moesten bijvullen. Het gevolg was dat de logistiek van bloemen en planten achter bleef. Nu, in de tweede lockdown, hebben ze de logistiek goed onder controle.”

  Hebben jullie nog last van brexit?
  „Nee, daar hebben we nog weinig van gemerkt. Ik hoor dat handelaren onder grotere druk moeten werken vanwege de extra douane-formaliteiten, maar voor ons heeft het nog geen gevolgen gehad. Alles wat die kant op gaat komt goed terecht.”

  Wat verwachten jullie van de toekomst?
  „Je weet nooit precies hoe het gaat lopen, maar de prognoses voor het eerste halfjaar zijn goed.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties