Vakprijzen voor dubbele narcis en mini muscari

  Tijdens de  Narcis- en Bijzondere Bolgewassenshow op Keukenhof zijn narcis ’Kybo’ en muscari ’Maxabel’ winnaars geworden van de vakprijzen 2018. De jury’s moesten kiezen uit 536 partijen narcis en 330 inzendingen bijzondere bollengewassen

  Van donderdag 19 april tot woensdag 25 april is het Oranje Nassau Paviljoen rijk gevuld met een zeer gevarieerd aanbod aan bijzondere bolgewassen. Bijzonder is bijvoorbeeld de diversiteit van de 497 cultivars narcis die 14 deelnemende bedrijven (veredelaars en telers) naar Lisse brachten. De verscheidenheid aan kleuren en vormen is nog groter als het aanbod bolgewassen onder de loep wordt genomen, dat gemakshalve al jaren als de keurgroep bijzondere bolgewassen op Keukenhof bekend staat. Hiervan brachten 21 bedrijven samen 330 vazen en potten naar het ONP, verdeeld over 319 verschillende soorten

  Vijf prijzen voor narcis
  De juryleden Peter van Boekel, Ronald van Duijvenboden en Sjaak Hoogkamer kozen narcis ’Kybo’ van W.F. Leenen uit Voorhout tot de winnaar van de vakprijs Narcis 2018. De gevulde, tweekleurige bloem (wit/rood) typeerden ze als elegant en sierlijk. De cultivar is onlangs geïntroduceerd in de bloemenhandel. Vanaf volgend seizoen is de ’Kybo’ in de handel.

  Op de Keukenhof kent het podium bij narcis traditiegetrouw vijf prijswinnaars. De 2e prijs ging dit jaar naar Gebr. Hulsebosch met ‘Dialogs’ (opvallend wit, opspringende randje van aan de trompetvormige bloem). De 3e prijs was voor Fa. J.G. Weijers & Zn ‘Trepolo’ (een ‘zeester-vormige’ bloem). Dit bedrijf uit Burgerburg won met ’Popeye’ ook de 4e prijs . H.M. Meeuwissen Voorhout werd vijfde met ‘Reggae’, een narcis met een kleine roze bloem met wit schutblad.

  Mini muscari
  De Vakprijs 2018 bij de keurgroep Bijzondere Bolgewassen was voor een compact groeiende muscari met relatief kleine bloemen; 1-1,5 cm groot. De details van de bloem zijn goed zichtbaar en dat geldt ook voor de verschillende tinten blauw, die al naar voren komen als de bloem 0,5cm groot is. De muscari heet ‘Maxabel’ en kwekerij de Schüllhorn uit Anna Paulowna zond hem in.

  Frittelaria’s vallen op

  Prijswinnaar in de categorie ‘Snij’ was de Fritillaria ‘Orange Beauty’ van handelsbedrijf C.S. Weijers & Zn uit Hillegom. De jury, dit keer een persoon, de Keukenhof-tuinarchitect Martin Elling, was gecharmeerd van de zeer donkere bloemstelen, waardoor de oranje bloemen heel sterk zichtbaar worden. C.S. Weijers & Zn bracht net als voorgaande jaren weer een heel breed sortiment bolgewassen naar het ONP in Lisse. Ook de kwaliteit was prima. Voor jurylid Elling reden ook de Standprijs 2018 aan het bedrijf toe te kennen.

  In de categorie ‘Pot’ ging de eerste prijs ook naar een Frittelaria. Ditmaal was het een nog naamloze Fritillaria persica van Fa. A. Verschoor & Zn uit Breezand. Deze selectie is dubbelbloemig.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties