Hortipoint Van Klinks genetica snijbloemen uit zaad blijft behouden

  Van Klinks genetica snijbloemen uit zaad blijft behouden

  0

  Enviro Seeds is eind vorige eeuw door de broers Van Klink opgericht als apart bedrijf naast hun vermeerderingsbedrijf H.A. Van Klink & Zn in Buitenkaag. Uit frustratie, want ze konden voor soms niet de cultivars krijgen die ze wilden. Of de goede genetica was niet aanwezig in de markt, zoals destijds bij leeuwenbek. Recent nam Evanthia Enviro Seeds over.

   

  Veredelen is en blijft een grote passie voor Van Klink. Voor veredeling en de productie en verkoop van zaden is nu ondersteuning van Evanthia. Als het gaat om kansen, dan noemen de broers George (60) en Jan (63) Van Klink als eerste hun veredelingsprogramma Antirrhinum majus. „De genetica in dat gewas is heel groot en divers, zeker als je verder kijkt dan A. majus. Daarom proberen we ook soortkruisingen te maken.”

  F1-hybrides

  De allereerste F1-hybrides van leeuwenbek kwamen rond 2010 op de markt via de series Antibes en Avignon. Inmiddels is het sortiment uitgebreid met de series Cannes en Orleans. Diverse kleuren geschikt voor bloei in een of meerdere jaargetijden. Ruim 40 cultivars van leeuwenbek zijn nu ’veilingtechnisch’ klaar. Klaar voor productie bij bloementelers.

  In de spreekwoordelijke pijplijn zitten cultivars die compact blijven, hooguit 40 cm hoog, of bloemen krijgen die 50% kleiner zijn normaal, of dubbelbloemigen. George van Klink: „Die nieuwe types nog niet als F1-hybride, maar we zien ze wel tussen onze zaailingen.”

  Oud lab van Cor van Duyn

  Na de overname van Van Klink door Florensis Cut Flowers in 2011 is Enviro Seeds zich nog meer gaan toeleggen op veredeling van snijbloemen voor zaadhuizen en producenten van jonge planten in buiten- en binnenland. Het veredelen en selecteren gebeurt voor een belangrijk deel in het lab van het bedrijf van Cor van Duyn, die bekend is uit de sierteeltsector, onder andere met veredeling van alstroemeria. Dat blijft zo, nu Evanthia sinds 1 januari 2020 eigenaar is van Enviro Seeds. En de broers George en Jan van Klink stoppen voorlopig niet met veredeling in diverse zomerbloemen. Hun genetica, waar vele jaren van onderzoek en ontwikkeling in zit, blijft beschikbaar voor de sierteeltsector.

  Een reportage op het bedrijf Enviro Seeds staat deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. U kunt het digitaal lezen (inlog vereist) via deze link.

  De broers George (links) en Jan van Klink van Enviro Seeds uit Rijnsburg. Hun bedrijf is 1 januari 2020 overgenomen door Evanthia. De broers blijven actief in de veredeling van zomerbloemen als leeuwenbek, duizendschoon, matricaria en trachelium
  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar