’Vlaamse politie mag onze tuincentra niet sluiten’

  De Vlaamse Intratuin-eigenaar Peter van Hulle is in een complexe strijd gewikkeld om zijn drie Intratuin-winkels geforceerd open te krijgen. Eén winkel is al open, twee andere op last van de politie nog gesloten. „Ten onrechte. Ik ga voor Pasen open en dan wil ik zien wat de politie doet.”

  „Veel Belgische tuincentrumeigenaren kijken momenteel naar wat er bij onze tuincentra gebeurt”, zegt Van Hulle, eigenaar van Intratuin-vestigingen in Zwevegem, Lovendegem en Maldegem. „Er zijn nu zo’n 200 tuincentra die ook diervoeding verkopen gesloten. Als het goed gaat en we open mogen blijven, zeggen andere tuincentrumeigenaren hopelijk dank je wel.”

  Door de coronacrisis moest Van Hulle – net als alle tuincentra in België – zijn winkels op 18 maart sluiten. Dat gold ook voor de tuincentra die diervoeding verkopen. De Belgische overheid bepaalde namelijk dat alleen winkels waarvoor diervoeding een hoofdzaak is, open mochten blijven. Om die reden ontsprongen de winkels van Avévé de dans, en mochten open blijven.

  Dicht op last van politie

  In de week ná 18 maart heeft Van Hulle zijn Intratuin-vestiging in Zwevegem aangepast. „We hebben alle mogelijke coronamaatregelen doorgevoerd. Zo hebben we onder andere veel afdelingen met lint afgezet zodat klanten wel bij diervoeding en bloemen en planten konden komen, maar niet bij andere producten. Op 29 maart zijn we weer open gegaan. Dit duurde echter niet lang, diezelfde dag moesten we op last van de politie weer dicht. Maar wettelijk gezien had ik gelijk”, zegt Van Hulle.

  Op 3 april opende Van Hulle zijn zaak voor de tweede keer, maar opnieuw greep de politie in. „De dag erna heeft een comité met onder andere burgemeester en politie beoordeelt dat sluiting niet terecht was en mochten we tóch open. Sinds 5 april zijn we open en ik hoop dat dat zo blijft.”

  Intratuin-Zwevegem werd 3 april op last van de politie gesloten maar is sinds 5 april weer open.  (Foto: website Intratuin Zwevegem)

  Boete van €750,-

  Een ander verhaal is het nog voor de tuincentra in Lovendegem en Maldegem. Ook die zijn door Van Hulle inmiddels aangepast aan de coronamaatregelen, maar bij de opening van Intratuin-Lovendegem op 7 april greep de politie toch weer in. Een boete van €750,- volgde. Lovendegem en Maldegem liggen in Oost-Vlaanderen en Zwevegem in West-Vlaanderen. „Dat zorgt voor verschil in beleid.”

  „Inmiddels heeft het Federaal parket bepaalt dat ik ook in Lovendegem open mag. Zij hebben dit doorgegeven aan de burgemeester, maar vervolgens heeft de politie dit nog niet aan mij bevestigd. Dit is België, ergens wordt met opzet de boel vertraagd. Maar vanaf 10 april ga ik weer open en dan wil ik zien wat er gebeurt. De politie heeft geen argumenten meer op opening tegen te gaan.”

  De drie Intratuin-vestigingen in België kopen zelfstandig in. „We staan behoorlijk los van de Nederlandse Intratuin. Zo kopen we graag zelf bij kwekers in”, zegt Van Hulle.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties