Welcome to Yorkshire weer favoriet onder publiek Chelsea

  De showtuin Welcome to Yorkshire heeft net als in 2018 de publieksprijs op de Chelsea Flower Show 2019 gewonnen. In de tuin heeft Landform Consultants een kanaal met twee sluizen aangelegd, compleet met sluiswachtershuisje en een jaagpad.

  Welcome to Yorkshire publiekslieveling op Chelsea 2019

  Gedurende de vijf showdagen van 21 t/m 25 mei kon er door het publiek gestemd worden op hun favoriete tuin. Van de showtuinen is dat net als vorig jaar de Welcome to Yorkshire Garden. De tuin is ontworpen door Mark Gregory, directeur van Landform Consultants. Ook in 2018 tekende hij voor het ontwerp.

  Promotie-organisatie Welcome to Yorkshire is de sponsor van de tuin. Elk jaar wordt een ander aspect van de regio onder de aandacht gebracht van het Chelsea-publiek. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld het nationaal park The Yorkshire Dales, en het jaar daarvoor vormde het glas-in-lood-raam van de Yorkse kathedraal de inspiratie voor de tuin.

  Elf pompen
  Dit jaar zijn het de kanalen van Yorkshire. Vroeger vormden zij tijdens de opkomende industrie de ‘snelwegen’ van de regio, nu hebben ze vooral een recreatieve functie. Centraal in de tuin ligt dan ook een watergang met twee sluizen, het water vervalt van +1,8m naar -1,6m en circuleert door middel van elf pompen.

  Rijkdom inheemse beplanting
  Gregory heeft qua beplanting veel inheemse soorten toegepast om daarmee de rijkdom van het landschap van Yorkshire te laten zien. Zo vind je voorin de tuin langs de oevers gele lissen, koekoeksbloemen, groot hoefblad, fluitenkruid en zelfs brandnetel. In de weidemix naast Verbascum ’Gainsborough’ en Camassia leichtlinii subsp. caerulea ook wilde peen en fluitenkruid. Rondom het sluiswachtershuisje is een siertuin aangelegd met juist veel gecultiveerde soorten, zoals een reeks Lupine-cultivars.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties