Westlandse tuinbouwhandelsmissie naar China

  Tuinbouwbedrijven/-toeleveranciers, bestuurders en onderwijsinstellingen uit de Greenports in Zuid-Holland waren 16 tot 23 november present bij een handelsmissie in China. De delegatie stond onder leiding van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra en Jaap Smit, de commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland.

   

  Doel was om Westlandse en Zuid-Hollandse bedrijven, actief in de glastuinbouw, in contact te brengen met interessante relaties in een aantal Chinese regio’s en om samenwerking met universiteiten en agro-parken te bespreken op het gebied van teelt, energie en water. Deelnemers waren onder meer KUBO, BASF, RIDDER en Hoogendoorn.

  De provincie Zuid Holland is een belangrijke partner van de gemeente Westland en Greenport West-Holland. De provincie Zuid-Holland coördineert een internationaliseringsstrategie op het gebied van tuinbouw richting China en India. Het streven is de samenwerking verder te versterken om ons bedrijfsleven en kennisinstellingen een nog betere uitgangspositie in China te bieden. Jaap Smit, commissaris van de Koning: „Op dit wereldtoneel kan een wereldspeler als Westland niet ontbreken.”

  Kansen voor Westlandse bedrijven

  Wethouder Karin Zwinkels (Economische Zaken en Greenport ) nam als loco-burgemeester van Westland ook deel aan de handelsmissie. Zij ziet in China kansen voor Westlandse bedrijven omdat daar meer en beter voedsel nodig is. Westlandse kennis en kunde kan helpen bij ontwikkeling van een nieuwe generatie Chinese kassen, agrofood parken en faciliteiten op het gebied van onderwijs, logistiek en kennisontwikkeling.

  Het is een gegeven dat het in China van belang is dat een overheidsdelegatie meereist met het bedrijfsleven om contacten te leggen met de Chinese overheid en projecten te bezoeken. Wethouder Zwinkels: „Op die manier wordt de handel officieel en gaan de deuren open voor onze bedrijven.”

  Diverse regio’s bezocht

  Loco-burgemeester Karin Zwinkels nam deel aan het Feeding and Greening Mega- Cities Seminar in Beijing en gaf een presentatie over het tuinbouwcluster Westland, educatie en gezondheid. In de regio Yangling zijn drie zogenoemde tech- en agrifoodparken bezocht. Met Yangling heeft Westland een tuinbouwvriendschapsrelatie en de regio wordt als de kraamkamer gezien van Chinese land- en tuinbouwontwikkelingen en agro-logistiek met drie vooraanstaande landbouwuniversiteiten. Vergelijkbare relaties zijn er met de regio Jiashan , waar tijdens de handelsmissie de lancering van de Sino-Dutch agricultural technology & innovation Demonstration Park is bijgewoond. Dit project wordt uitgevoerd door Dutch Greenhouse Delta, waarin meer dan 20 Nederlandse en Westlandse tuinbouw- en logistieke bedrijven vertegenwoordigd zijn. De glastuinbouwbedrijven kunnen hier de geavanceerde kassen en tuinbouwtechnologie demonstreren om verse groenten, bloemen en planten te produceren voor het nabijgelegen Shanghai.

  Kennisuitwisseling

  Al jarenlang wordt er op wetenschappelijk niveau tussen Nederland en China kennis gedeeld en samengewerkt. Tijdens deze handelsmissie is o.a. gesproken over de doorontwikkeling van  passend onderwijs op MBO en HBO niveau t.a.v. teelt, energie en water.

  Wethouder Karin Zwinkels in gesprek tijdens een bezoek aan het Agri Demo Center en Seed Valley in Yangling.
  Lancering van de Sino-Dutch agricultural technology & innovation Demonstration Park, met diverse Chinese partners en rechts Adri Bom-Lemstra en wethouder Karin Zwinkels. Dit project wordt uitgevoerd door Dutch Greenhouse Delta, waarin meer dan 20 Nederlandse en Westlandse tuinbouw- en logistieke bedrijven vertegenwoordigd zijn.

  Bijschrijft foto 3:

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties