2020, jaar van de certificering

    De teller staat op 123. Het aantal leden dat aangesloten is bij de Facebookgroep ’Bloemenkwekers tegen VERPLICHTE certificering’ die per 2021 gaat gelden bij aanvoer via Royal FloraHolland. De groep bestaat voor zo’n 85% uit kwekers, vooral kleine; maar zowel snijbloemen- als potplantentelers. Zij zien vooral op tegen de hogere kosten die gepaard gaan met certificering. Verscheidene leden storen zich ook aan de wijze waarop de coöperatie, die van en voor telers dient te zijn zeggen ze, hen tot certificering dwingt. Een enkeling vraagt zich af of de markt wel zit te wachten op duurzaam gecertificeerde bloemen en planten.
     

    De groep krijgt ook kritiek en dan met name van grote handelspartijen. Ze vragen zich bijvoorbeeld af in welke tijd deze kwekers leven. Duurzaamheid, transparantie en impact op de leefomgeving staan immers hoog op de politieke en publieke agenda. Dus niet alleen bij de retail. Wil de tuinbouwsector voorop blijven lopen dan is grotere transparantie noodzakelijk.

    Bovendien stelt Royal FloraHolland voorwaarden aan het doorvoeren van verplichte certificering. Kwekers kunnen onder meer op begeleiding rekenen en een goedkoper alternatief certificaat naast MPS moet snel beschikbaar zijn. Tegenstanders zijn hiermee niet gerust gesteld. Stichting MPS daarentegen ziet eventuele concurrentie met vertrouwen tegemoet. Het nieuwe MPS-ABC is transparanter, actueler, gebruiksvriendelijker en goedkoper voor kleinere kwekers.

    Komend jaar gaat nog veel gediscussieerd worden over certificering en welke (nieuwe) partijen de boventoon gaan voeren. Ik ben benieuwd hoe hard het spel gespeeld gaat worden. We gaan het zien. En lezen in de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties