Chemievrij sportveldbeheer nog lang geen gemeengoed

    Sportvelden zonder chemie beheren is nog lang geen gemeengoed. Terwijl vanaf 2020 het gebruik van chemische middelen verboden zal zijn. De brancheverenigingen VHG, BSNC en Cumela Nederland luiden daarom de noodklok.

    De drie vormen samen sinds 2016 de Taskforce Chemievrij Beheer en geven voorlichting over het chemievrij beheren van sportvelden. In de Green Deal Sportvelden is immers afgesproken dat beheerders van sportvelden en golfbanen langer de tijd krijgen om zich op het gebruiksverbod van chemische middelen voor te bereiden. Vanaf 2020 mogen zij echter geen chemie meer gebruiken voor het onderhoud, net zoals dat nu al geldt voor hoveniers en groenvoorzieners.

    Volgens de brancheverenigingen zijn „veel sportbonden en veel terreinbeheerders zich nog van geen kwaad bewust of lijken zich hier althans weinig zorgen over te maken”. Dat moet volgens de drie brancheverenigingen snel veranderen.

    Oproep aan gemeenten en sportveldbeheerders
    Zij roepen gemeenten en sportveldbeheerders daarom op om met groenondernemers in gesprek te gaan die de kennis in huis hebben voor chemievrij sportveldbeheer. „Houd in uw begroting rekening met de consequenties van de afschaffing van gewasbeschermingsmiddelen. Betrek de verenigingen bij uw ambitie om uw sportvelden zonder chemie ook bespeelbaar te houden. In 2020 moet ook u het zonder chemie kunnen!”

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties