Nieuw boek over werken met inheemse flora

    In december verschijnt het praktijkboek ’Planten van hier’. Het boek zet de inheemse planten centraal, met uitgebreide hoofdstukken hoe je zo’n kruidenrijke vegetatie in de praktijk beheert.

    Het boek is een initiatief van stichting NL Bloeit. Voorzitter Arjan Vernhout gaf op de nationale Heemdag op donderdag 18 oktober alvast een tipje van de sluier.

    Planten van hier

    Het nieuwe praktijkboek kent veertien auteurs, onder wie Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel van kwekerij de Cruydt-Hoeck en Gertjan Koopman van Heem, het samenwerkingsverband van onder meer acht groenbedrijven die inheemse kruidenrijke vegetaties aanleggen. Zij schreven de hoofdstukken die voor de professional het meest interessant zijn. Bijkerk en Helmantel het hoofdstuk Aanleg en beheer van bloemenweides en Koopman gaat in op Werken met inheemse flora. Want dat het aanleggen én vooral beheren van kruidenrijke vegetaties geen een-tweetje is, zal menig groenbeheerder beamen.

    Biodiversiteit
    Op haar website benadrukt NL Bloeit waarom het belangrijk is om juist de inheemse planten toe te passen:  „Omvormen van de soortarme monotone gebieden naar gevarieerde en nectarrijke bloemenweides en plantsoenen, bloemrijke bermen en kruidenrijke graslanden geeft een enorme impuls aan de aantrekkelijkheid en diversiteit van onze leefomgeving, zowel in soorten als in aantallen. Hierbij is het van groot belang de passende inheemse soorten flora te gebruiken, aangezien deze een essentieel onderdeel vormen van de totale biologische diversiteit.’’

    Planten van hier is een vervolg op Bomen en struiken van hier dat in 2014 verscheen. Daarin beschrijft hoofdauteur Henny Ketelaar een selectie van 38 soorten oorspronkelijk inheemse bomen en struiken.

    Op de Floron-dag op 8 december wordt het boek gepresenteerd. Deze dag in Nijmegen staat in het teken van dertig jaar floristisch onderzoek. Daarnaast is er een speciaal themablok over bermen. Op de website van KNNV Uitgeverij kan alvast worden ingeschreven voor het boek.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties