Aa en Maas introduceert toekomstbestendig slootonderhoud

Om grote sloten en beken in de regio Oost-Brabant veiliger en schoner te maken, introduceert waterschap Aa en Maas toekomstbestendig slootonderhoud. Langs A-waterlopen worden een aantal maatregelen genomen voor veiligheid en duurzaamheid.

In Oost-Brabant wonen zo’n 50.000 mensen aan een brede sloot of beek die door het waterschap wordt onderhouden. Een tot twee keer per jaar, en soms vaker, dienen de waterkanten gemaaid te worden.

Onderhoudsstrook

Langs de waterlopen geldt een onderhoudsstrook van 5 meter, waardoor de waterkanten goed en veilig gemaaid kunnen worden en de aannemer niet te dicht op de schuine kant van de oever hoeft te rijden. Deze onderhoudsstrook bestond al, maar vaak werd het hiermee niet zo nauw genomen. Veel hekken, bomen of schuurtjes staan dan ook minder dan 5 meter van de waterkant.

Maatwerk

Het waterschap gaat nu in gesprek met gebruikers van grond die aan de watergangen grenst om tot een oplossing te komen. In principe moeten alle obstakels weg, maar voor bijzondere zaken als monumentale bomen kan een oplossing op maat worden gezocht.

„We willen met iedereen in gesprek over mogelijke oplossingen. Zo hebben we een oude eik kunnen behouden”, vertelt Peter van Dijk, bestuurder bij Aa en Maas. „We gaan heel zorgvuldig te werk, en daar nemen we de komende jaren de tijd voor”.

Een derde verandering is dat het waterschap de lusten en lasten voortaan eerlijker wil verdelen. De aannemer rijdt aan de ene kant en legt het maaisel aan de overkant. De volgende keer doet hij dat precies andersom. Ook hier geldt dat er plaatselijk maatwerkoplossingen kunnen worden gezocht in overleg met de grondeigenaren aan beide zijden van de watergang.

Maaisel verder van de waterkant

Het maaisel wordt voortaan op 1 meter van de slootkant gelegd, zodat het niet terugvalt in het water. Dat voorkomt dat de waterkwaliteit achteruitgaat door maaisel dat terugvalt in het water.

Duurzame bestemming maaisel

De laatste verandering is dat het waterschap duurzame bestemmingen voor het maaisel stimuleert en grondeigenaren aanspoort om het maaisel snel op te ruimen. Daarmee wordt voorkomen dat het weer in het milieu belandt.

Waterschap Aa en Maas heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over het toekomstbestendig slootonderhoud:

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties