Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Aandeelhouders Syngenta geven groen licht voor overname door ChemChina

  Aandeelhouders Syngenta geven groen licht voor overname door ChemChina

  0

  Het Chinese staatsbedrijf ChemChina kan de Zwiterse gewasbeschermingsmiddelenfabrikant en zaadveredelaar Syngenta definitief overnemen. Meer dan 80% van de aandeelhouders van Syngenta is akkoord met de deal, zo maakten beide bedrijven op 5 mei bekend.

  De Chinezen betalen $ 43 miljard voor Syngenta. Inmiddels is 80,7% van de aandelen aangemeld voor de overname, wat meer is dan het afgesproken minimum van 67%. De overname, die al in februari vorig jaar werd aangekondigd, is de grootste Chinese internationale overname ooit.

  De deal tussen China National Chemical Corporation (ChemChina) en Syngenta past in de overnamegolf die zich momenteel voordoet in de agrochemische industrie. Zo wil het Amerikaanse Dow Chemical fuseren met het eveneens Amerikaanse DuPont. Deze megafusie, waarmee $ 130 miljard is gemoeid, werd onlangs goedgekeurd door Brussel, maar wacht nog op toestemming van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Ook de overname van de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto door het Duitse Bayer ($ 66 miljard) is wat de aandeelhouders betreft rond, maar wacht nog op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

  China’s grootste chemieconcern
  ChemChina heeft zijn hoofdkwartier in Beijing en is in honderdvijftig landen en regio’s actief. Het is China’s grootste chemieconcern. Eerder nam ChemChina al negen bedrijven over in onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Italië en Duitsland.

  Reageer op dit artikel

  avatar