Hortipoint Aantal mensen met lyme in twintig jaar tijd ruim verviervoudigd

  Aantal mensen met lyme in twintig jaar tijd ruim verviervoudigd

  0

  In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd.

  Uit een peiling onder huisartsen blijkt dat bij ongeveer 25.500 patiënten een voor de lymeziekte kenmerkende vlek of ring op de huid had waardoor de diagnose gesteld kon worden. Bij 1.500 patiënten stelde de huisarts de diagnose op basis van andere klachten.

  Toename consulten

  Het aantal mensen dat de ziekte kreeg, leek in 2014 nog te stabiliseren ten opzichte van de peiling in 2009, nu blijkt het aantal toch verder te zijn toegenomen. Het aantal mensen dat de huisarts consulteerde voor een tekenbeet steeg afgelopen jaar ook. Ongeveer 91.000 mensen gingen in 2017 naar de huisarts met een tekenbeet. Drie jaar daarvoor waren dit nog 82.000 mensen.

  Registratie

  Geografische verdeling per gemeente van het aantal diagnoses met ziekte van Lyme (erythema migrans) in Nederland, per 100.000 inwoners. Bron: tekenradar.nl.

  Door registraties via tekenradar.nl is er een goed beeld van de verspreiding van de ziekte van Lyme in Nederland. In principe kun je overal in Nederland de ziekte van Lyme oplopen. Uit de peiling blijkt wel dat in de oostelijke en noordelijke provincies de meeste mensen de ziekte van Lyme oplopen.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar