Hortipoint Aantal Nederlandse gemeenten daalt naar 355

  Aantal Nederlandse gemeenten daalt naar 355

  0

  Het aantal gemeenten in Nederland daalt volgend jaar van 380 naar 355. Dit is het gevolg van twaalf gemeentelijke herindelingen waardoor een aantal gemeenten opgaat in een nieuwe of bestaande gemeente.

  Per 1 januari gaan Haren en Ten Boer op in de gemeente Groningen. Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan op in de gemeente Haarlemmermeer. Noordwijk en Noordwijkerhout vormen samen de gemeente Noordwijk.

  Nieuwe gemeenten

  Ook ontstaat een aantal nieuwe gemeenten. Zo gaan Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen samen de nieuwe gemeente Hoeksche Waard vormen. Nuth, Onderbanken en Schinnen vormen de nieuwe gemeente Beekdaelen.

  Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Nieuwkruisland gaan samen de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân vormen. Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

  Complexere taken

  Door herindeling kunnen gemeenten de steeds complexere taken beter uitvoeren en wordt de bestuurskracht vergroot. Ook is het doel om opgaven beter te realiseren, bijvoorbeeld  op terrein van economische ontwikkeling.

  Afbeelding: gemeentenatlas.nl

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  Laat als eerste een reactie achter.

  avatar