Tuin en Landschap Nieuws Aantal Nederlandse gemeenten daalt naar 355

Aantal Nederlandse gemeenten daalt naar 355

0

Het aantal gemeenten in Nederland daalt volgend jaar van 380 naar 355. Dit is het gevolg van twaalf gemeentelijke herindelingen waardoor een aantal gemeenten opgaat in een nieuwe of bestaande gemeente.

Per 1 januari gaan Haren en Ten Boer op in de gemeente Groningen. Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan op in de gemeente Haarlemmermeer. Noordwijk en Noordwijkerhout vormen samen de gemeente Noordwijk.

Nieuwe gemeenten

Ook ontstaat een aantal nieuwe gemeenten. Zo gaan Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen samen de nieuwe gemeente Hoeksche Waard vormen. Nuth, Onderbanken en Schinnen vormen de nieuwe gemeente Beekdaelen.

Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Nieuwkruisland gaan samen de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân vormen. Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Complexere taken

Door herindeling kunnen gemeenten de steeds complexere taken beter uitvoeren en wordt de bestuurskracht vergroot. Ook is het doel om opgaven beter te realiseren, bijvoorbeeld  op terrein van economische ontwikkeling.

Afbeelding: gemeentenatlas.nl

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar