Tuin en Landschap nieuws Aantal tekenbeten in tien jaar tijd met 30% gestegen

Aantal tekenbeten in tien jaar tijd met 30% gestegen

0

Het aantal tekenbeten is in tien jaar tijd met ongeveer 30% gestegen. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van het RIVM. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten, is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen, een tekencheck is dan extra belangrijk.

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15% van de Nederlanders is in de voorgaande vijf jaar door een teek gebeten, terwijl dit in 1996 nog maar 6% was.

Tekenbeetseizoen

In juni en juli piekt het tekenbeetseizoen, teken zijn dan zeer actief. Elk jaar komt in deze twee maanden ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl binnen.

Opvallend is wel dat in de afgelopen weken het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl achterblijft als je het vergelijkt met het gemiddelde aantal meldingen in de afgelopen zeven jaar. Hoe dat komt is nog niet duidelijk.

Misschien speelt de droogte een rol. Ook is het mogelijk dat mensen door de corona-uitbraak minder vaak de natuur in zijn gegaan. Daarnaast kan verminderde aandacht voor teken een rol spelen. Toch blijft het belangrijk om een tekencheck te doen na werk in of een bezoek aan een groene omgeving.

Nature Today-app

In de loop van deze week kunnen mensen met de Nature Today-app checken wat de tekenverwachting is bij hen in de buurt. Op basis van weerinformatie, satellietgegevens en het landschap wordt een actuele Teken-alert gegenereerd en via de app beschikbaar gemaakt. De app kan ook werknemers helpen tekenbeten en door teken overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekenencefalitis te voorkomen.

De lokale tekenverwachting op NatureToday.nl en in de Nature Today-app (Apple en Google Play) komt in de loop van deze week beschikbaar. De verwachting voor vandaag is al wel te bekijken op de website.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar