Aantal verkochte woningen blijft stijgen

Het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal van 2015 ligt 15% hoger dan het jaar ervoor. Dat schrijft de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen.

NVM kende in het 4de kwartaal van 2015 een nieuw record wat betreft het aantal geregistreerde transacties. De vereniging registreerde 40.158 verkopen van bestaande koopwoningen, 15% meer dan het jaar ervoor. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 52.000 transacties.

De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 142.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaarsondernemingen. Dat komt neer op ruim 185.000 transacties voor de gehele markt. De transactieprijs van woningen is in het 4de kwartaal 2015 verder gestegen.

Nieuwbouwwoningen
Ook de nieuwbouwmarkt draait volgend de NVM prima. Op jaarbasis zijn 36% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar geleden. In dezelfde periode nam het aanbod te koop staande nieuwbouwwoningen af met 15%. NVM-makelaars in stedelijk gebied signaleren dat het aantal te koop staande woningen vaak niet meer kan voldoen aan de vraag.

Bekijk per regio de prijsontwikkeling van woningen