Aardbeving zonder gevolgen voor glastuinders in Groningen

    De aardbeving woensdagochtend in Groningen heeft geen gevolgen gehad voor glastuinders in de provincie, zegt Cees Ruhé, bestuurder van Glastuinbouw Nederland in Groningen en Drenthe. De weinige glastuinbouwbedrijven die er zitten zijn zeker 15 km verwijderd van het epicentrum in Westerwijtwerd. Bovendien zijn kassen beter bestand tegen schokken dan woningen. „Een kas rammelt en schudt een beetje, maar heeft er verder weinig last van”, aldus Ruhé. „Alleen betonvloeren kunnen er niet zo goed tegen.”

    De tuinders in Groningen voelen wel de noodzaak om naar alternatieven voor gas te zoeken. Aardwarmte ligt echter uiterst gevoelig in de provincie vanwege de vrees voor nog meer bevingen. „We zijn al lang op zoek naar alternatieven”, zegt orchideeënteler Piet Aardse uit Zuidbroek. „Die liggen echter niet kant-en-klaar op de plank.”

    Ook Kees Pingen, directeur van Smit Kwekerijen in Sappemeer, denkt dat hij als ondernemer in Groningen een tandje moet bijzetten om van het gas af te komen. „We hebben al behoorlijk goede ideeën, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de omgeving. Er ligt een plan voor het gebruik van restwarmte, en bestaande boorgaten van de NAM kunnen mogelijk worden gebruikt voor ondiepe aardwarmte. Verder willen we elektriciteit opwekken met zonnepanelen, warmte oogsten met thermische panelen, en gebruik gaan maken van biogas om pieken in te vullen.”

    Overigens is de schade aan boerderijen elke keer weer aanzienlijk, weet Ruhé. Vergoedingen laten jaren op zich wachten, als ze al worden toegekend.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties