Actieplan roept op tot verbod bestrijdingsmiddelen

  De Partij voor de Dieren heeft donderdag een Actieplan gepresenteerd waarin zij de regering oproept om chemische bestrijdingsmiddelen van de markt te halen. Staatssecretaris Dijksma zal schriftelijk reageren op het Actieplan.

  Donderdag vond in de Tweede Kamer een debat plaats over gewasbeschermingsmiddelen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een aantal gewasbeschermingsmiddelen zoals glyfosaat en neonicotinoïden van de markt verdwijnt.

  Juridische haken en ogen
  Zowel staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken als staatssecretaris Mansveld van Milieu gaven aan dat er juridische haken en ogen zitten aan een verbod op deze middelen.

  Daarnaast wil de regering onderzoek afwachten waaruit onomstotelijk blijkt dat er een directe relatie is tussen neonicotinoïden en vogel- en bijensterfte.

  De Partij voor de Dieren stelt in haar Actieplan dat er geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs hoeft te zijn om in te grijpen als er risico’s dreigen.

  Petitie
  Dinsdag 2 december werd in de Tweede Kamer een petitie aangeboden waarin het probleem van bijensterfte wordt aangekaart. Milieuorganisaties vragen daarin om een verbod op het gebruik van neonicotinoïden.

  Bron: Tuin en Landschap